Конфлікт за територію: що не поділили УжНУ, міська рада та Мукачівська греко-католицька єпархія? (Відео)

Опубліковано:

Саме ці об'єкти в обласному центрі Закарпаття за адресою Капітульна,18 стали каменем спотикання між Ужгородським національним університетом, греко-католицькою єпархією та міською радою. Остання ще 30 травня передала майно за цією адресою громаді міста. Після такого рішення колектив УжНУ направив депутатам міськради листа із невдоволенням.

Враховуючи всі ці обставини, колектив УжНУ з великим здивуванням ознайомився з рішенням Ужгородської міської ради від 30 травня цього року щодо передачі у власність будівлі за адресою м. Ужгород, вул. Капітульна, 18, в якій розташовано видавництво “Говерла” та лекційні аудиторії юридичного факультету. Це приміщення використовується університетом  понад півстоліття і впродовж цього періоду жодна влада міста – ані у соціалістичний період, ані впродовж каденцій різних за політичною конфігурацією рад у період незалежності України – не  наважувалася відбирати майно у своєї найбільш потужної установи.

Частина будівель тут перебуває в комунальній власності, ще частина належить державі, і користується нею саме університет — тут і гаражні приміщення, кілька лекційних, і головне — видавництво “Говерла”. За словами ректора УжНУ найбільше їх вразив підхід депутатів: таке рішення вони прийняли без жодних попередніх консультацій та обговорень. А через розташування там саме державних об'єктів власності рішення міської ради є не законним, — кажуть у виші. Адже передавати такі об'єкти будь-кому не в компетенції міськради. Більше того: університет спільно з єпархією саме розглядали можливість впровадження проекту з будівництва на зазначеній території гуртожитків для студентів УжНУ.

Володимир СМОЛАНКА

ректор Ужгородського національного університету

Ми з греко-католицькою єпархією були в процесі узгодження нашого спільного рішення. І тут зненацька ми маємо таке рішення міської ради. Це викликало обурення в наших працівників, працівників університету і великої кількості ужгородців. Всі питали чому так, чому без нашого погодження було прийнято таке рішення.

У міськраді наголошують: рішення на сесію винесли саме на прохання єпархії, мовляв, вони зверталися і просили залагодити це питання якнайшвидше.

Богдан АНДРІЇВ

Ужгородський міський голова

Греко-католицька єпархія наполягала аби прискорити цей процес, винести на сесію це питання. Звичайно що я виніс на розгляд це питання в залу, бо я не міг примати сам таке рішення. Депутати прийняли рішення з цього приводу. А вже сьогодні я почув з вуст Володимира Івановича Смоланки, що університет не проти передачі цих приміщень єпархії, єдине що вони домовилися про будівництво там чи реставрацію будівель, щоб там могли жити і студенти університету і монахи чи вірники єпархії.

У результаті тристоронньої зустрічі сторони попередньо дійшли згоди — рішення міської ради від 30 травня буде скасовано, на цьому наполягають в УжНУ. Натомість депутати підготують інший проект, де перш за все пообіцяли вказати цільове призначення території за адресою Капітульна, 18. Там має бути виключно гуртожиток, жодної комерційної установи. В університеті ж турбуються про збереження видавництва та інших об'єктів, які наразі здійснюють там діяльність.

Більше у відео УжІнформ:

 

Про Захід