В Ужгородській міськраді обговорили проект Програми «Ужгород – місто, доступне для всіх»

Опубліковано:

Сьогодні в Ужгородській міській раді під головуванням в.о. міського голови, заступника міського голови Олександра Білака спеціалісти кількох структурних підрозділів, представники громадських організацій обговорили проект Програми “Ужгород – місто, доступне для всіх”, інформує прес-служба міськради.

Нагадаємо, до підготовки Програми взялися після засідання оновленого Комітету з доступності на початку квітня цього року. Вона розроблена департаментом працi та соцiального захисту населення Ужгородської мiської ради спільно з Міським комітетом із забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, департаментом міського господарства, управлінням містобудування та архітектури, Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю, громадськими організаціями нашого міста. Заплановано її реалізувати впродовж 2020-2024 років і за попередніми розрахунками для цього потрібно близько 5 мільйонів гривень.

На початок цього року в Ужгороді нараховувалося 5696 осіб із інвалідністю. Із них: 478 дітей з інвалідністю; 386 інвалідів війни; 61 інвалід-чорнобилець; 50 осіб з інвалідністю трудового каліцтва; 86 осіб з інвалідністю І і ІІ групи з вадами зору, 581 особа з інвалідністю з вадами слуху та більше 4 тисяч осіб з інвалідністю загального захворювання.

У Програмі наводиться попередній, наразі не деталізований аналіз нинішньої ситуації в Ужгороді із доступністю для маломобільних груп населення, що саме потрібно зробити, відповідальні виконавці, очікувані результати Програми, контроль за реалізацією тощо. Зокрема, планується обладнати пандусами та спеціалізованими туалетними кабінками міські об'єкти загального користування – медичні, освітні, культурні заклади; провести поточний ремонт тротуарів міста з облаштуванням з'їздів та нанесення візуальної та тактильної розмітки; обладнати пандусами, перилами під'їзди в будинках та зробити з'їзні площадки від ліфту до виходу за адресами проживання інвалідів-візочників; забезпечити контроль за створенням належних умов для людей з інвалідністю під час погодження проектної документації, приймання в експлуатацію об'єктів дорожньої інфраструктури та чимало іншого.

На сьогоднішньому засіданні детально обговорили Програму, пропонували доповнення та корективи до неї.

Про Захід