Валерій Пацкан: Рахункова палата склала рейтинг найбільш неефективних розпорядників бюджетних коштів

Опубліковано:

За підсумками проведених у 2018 році аудитів Рахункова палата склала рейтинг найбільш неефективних розпорядників бюджетних коштів. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи у Верховній Раді звіт Рахункової палати за 2018 рік.

“Звичайно, всіх цікавить, які міністерства та відомства є найбільшими порушниками. Вперше в історії Рахункової палати за підсумками проведених у 2018 році аудитів ми склали рейтинг найбільш неефективних розпорядників бюджетних коштів. Перша п'ятірка виглядає так: Міністерство інфраструктури України – майже 55% з обсягу перевірених нами бюджетних коштів використовувались неефективно; Міністерство охорони здоров'я України – 51%; Міністерство оборони України – 42%; Генеральна прокуратура України – 37%; Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО – 16%”, – зазначив Валерій Пацкан.

“Наскільки мені відомо, представники бюджетного комітету запрошували урядовців на сьогоднішній звіт. Але, як бачимо, їх місця порожні. Я розумію, що не кожен хоче чути про помилки в своїй роботі. Але я переконаний, що депутати повинні зробити висновки аж до відповідних кадрових рішень”, – додав Голова Рахункової палати.

Він також закликав правоохоронні органи – НАБУ, ДБР, Нацполіцію, СБУ, МВС, – звернути увагу на відповідні міністерства і матеріали аудитів. “Суспільство очікує від нас усіх, що кожна гривня платників податків йтиме за призначенням, а безвідповідальні чиновники понесуть належне покарання, – підкреслив Валерій Пацкан. – До речі, у європейських країнах після звіту Рахункової палати звільняють урядовців, які найбільш неефективно використовують бюджетні кошти. Завтра у Верховній Раді планується Звіт уряду. І для парламенту це нагода порушити питання щодо відповідності деяких міністрів займаним посадам”.  

Він відзначив, що минулого року Рахункова палата поновила активну співпрацю з усіма правоохоронними органами. Так, у 2018 році інституція підписала угоду про співпрацю і обмін інформацією з НАБУ, а у січні 2019 року – з ДБР.

Загалом на кінець 2018 року за повідомленнями Рахункової палати розпочато 21 кримінальне провадження. “А станом на сьогодні за матеріалами наших аудитів вже порушено 80 кримінальних проваджень”, – наголосив Валерій Пацкан.

Він також зазначив, що загалом за минулий рік Рахункова палата перевірила 598 об'єктів, підготувала і затвердила 91 звіт. Аудитами було охоплено майже 305 млрд грн. Аудитори встановили порушень на загальну суму близько 17 млрд грн. Це порушення бюджетного та іншого законодавства, неефективне управління та використання бюджетних коштів, майна, коштів міжнародних організацій, недоліки при адмініструванні дохідної частини бюджету.

У середньому кожен аудитор Рахункової палати за минулий рік перевірив 1 млрд 73 млн бюджетних коштів і виявив порушень і недоліків на суму 60 млн грн.

Про Захід