Коаліція неурядових організацій Закарпаття «Реформи задля гідного життя» прокоментувала інтерв’ю Москаля

Опубліковано:

 

Утворене на старті децентралізаційної реформи у квітні 2014 року коаліційне об'єднання неурядових організацій Закарпаття “Реформи задля гідного життя”, до якого входять асоціації органів місцевого самоврядування і десятки громадських об'єднань краю, зініціювало і провело вже п'ять Регіональних форумів місцевого самоврядування, присвячених проблемам утворення і становлення в області об'єднаних територіальних громад (ОТГ) – як першого етапу найуспішнішої системної реформи територіальної організації влади в Україні. Найуспішнішої в усіх областях країни, окрім Закарпаття, про що з тривогою, запитаннями та вимогами і пропозиціями до регіональної державної влади, і особисто до голови Закарпатської ОДА пана Москаля Г.Г., звертались учасники Регіональних форумів місцевого самоврядування впродовж 2015-2019 рр., а їх резолюції висвітлювали у ЗМІ. Але марно – на звернення Форумів надходили відповіді Парламенту, Уряду і Президента України, та тільки не від пана Москаля Г.Г. Натомість він впродовж останніх 3-х років безпідставно не надав висновків жодній з багатьох потенційних сільських, селищних і міських ОТГ, які багатократно звертались в ОДА згідно із законом і навіть подавали ОДА до суду.

В результаті Закарпаття вже кілька років займає останню позиції в Україні за кількістю створених ОТГ (всього 6), а потенційні місцеві ОТГ Закарпаття втратили не менше 450 млн. грн. від недоотримання субвенції на розвиток інфраструктури місцевих громад. У порівнянні з іншими регіонами Закарпаття нині відкинуто у своєму розвитку назад. Більше того, Закарпаття за покриттям територій перспективними планами спроможних громад залишається білою плямою на мапі України, як і Крим та території ОРДЛО, бо ОДА через саботаж пана Москаля Г.Г. більше 3,5 років не подає проект Перспективного плану на розгляд і схвалення обласною радою, а відтак – на затвердження Уряду. Це створює купу правових проблем у механізмах приєднання до ОТГ та до міст обласного значення, обмежує формування та визнання ОТГ регіону Урядом спроможними. Зусиллями пана Москаля Г.Г. Закарпаття фактично було перетворене на територію, де штучно обмежувалась дія законів децентралізаційної реформи.

Нарешті ще поки діючий голова Закарпатської ОДА пан Москаль Г.Г. у своєму телефонному інтерв'ю телеканалу ZIK 10 травня 2019 року чітко і відверто назвав “причини” своєї багаторічної, впертої та малозрозумілої для громад і громадського краю політики штучного стримування децентралізаційної реформи на Закарпатті.

Виявляється, пан Москаль Г.Г. всі ці роки свідомо і цілеспрямовано блокував децентралізаційну реформу на Закарпатті, бо вважав: що це “велика дурість, яку пан Гройсман привіз десь із Вінниці“; що реформа “може привести до дуже великого конфлікту і до втрати Закарпаття” через те, що існує стаття 6 Закону “Про національні меншини в Україні” ще 1992 року, згідно якої угорськомовні громади через механізм утворення ОТГ почнуть процеси автономізації краю. Між тим у ст. 6 згаданого Закону йдеться всього-навсього про права національних меншин не на територіальну автономію, а на реалізацію мовних і культурних компонентів національно-культурної автономії, що є важливим і необхідним атрибутом європейської демократичної держави, якою є незалежна Україна. “Рятівник” Закарпаття від децентралізаційної реформи, проявив у своєму інтерв'ю також і напрочуд викривлене знання сутності самої децентралізаційної реформи, часто називаючи ОТГ “об'єднанням громадян” і, головне, зводячи реформу лише до рівня регіону, а не до базових ОТГ. Це в корені невірно, адже для розвитку регіонів Україна сформувала і успішно реалізовує державну політику регіонального розвитку, у т.ч. й на Закарпатті.

На шокуюче і відверто цинічне, з викривленням сутності і понять та законів реформної державної політики інтерв'ю пана Москаля Г.Г. можна було б не зважати наприкінці його губернаторської кар'єри в каденції Президента Порошенка П.О., бо з правових позицій висловлені судження є нікчемними.

Але є ще практична політика першої особи, представника державної влади в регіоні у взаєминах з органами місцевого самоврядування і громадами, які повірили у децентралізаційну реформу, підтримувану всіма гілками центральної влади, включаючи Президента України. І яку, як виявляється, приховано і неприховано, але вперто і методично пан Москаль Г.Г. блокував, виявляється, “рятуючи” Закарпаття і закарпатців від загрози автономії. Водячи при цьому громади і ради з їх рішеннями сесій і зверненнями більше 3-х років за ніс, надуманими аргументами і запереченнями конституційності навіть базового Закону “Про об'єднання територіальних громад” та судовими позовами про його скасування через неконституційність та загрози сепаратизму і автономізації.

Насправді, формування і діяльність ОТГ, навпаки, як жодна інша системна реформа, як жодне інше системне політичне рішення, найкраще єднає і уже зшиває країну, формуючи єдність її громад і територій, у т.ч. й тих, де проживають національні меншини. І це уже доведений світовою і європейською практикою факт оптимальної організації територіальної влади відповідно до положень Європейської Хартії місцевого самоврядування, ратифікованою Україною ще у 1997 році. Таке ж сприйняття і розуміння децентралізаційної реформи і в угорськомовних громадах Закарпаття. В дійсності реальна причина блокування децентралізаційної реформи на Закарпатті в іншому. У пана Москаля Г.Г. загострене відчуття “правильності” і всесильності саме регіональної влади, виключно на рівень якої, а не на рівень ОТГ, на його переконання, слід було б передавати повноваження, фінанси та інституції влади у децентралізаційній реформі, про що він нерідко заявляв. Однак така хибна політика і практика насправді і є загрозою регіонального сепаратизму та зміцнення регіональних князьків в умовах олігархічно-кланової системи влади.

В будь-якому разі, коаліційне об'єднання Закарпаття “Реформи задля гідного життя” засуджує ті політичні судження і висновки щодо децентралізаційної реформи та багаторічної практики її здійснення на Закарпатті, які висловлені в інтерв'ю пана Москаля Г.Г. А експертні спільноти і політологи та органи місцевого самоврядування і центральної державної влади та мас-медіа як Закарпаття, так і України ще, сподіваємось, дадуть свою об'єктивну оцінку одіозного інтерв'ю чиновника, аналогів якому нині важко віднайти в нашій країні.

Втім мудрі і терплячі громади Закарпаття уже по-своєму відреагували, у тому числі, на безкарне блокування владою децентралізаційної реформи в регіоні, продемонструвавши найнижчу явку у 46% серед усіх областей України у ІІ турі президентських виборів, не кажучи вже про переважаючу непідтримку Президента Порошенко П.О., який  ніяк не реагував на блокування децентралізації на Закарпатті своїм ставленником на посаді голови ОДА Москалем Г.Г.

Впевнені, що будь-які надумані, з політичних чи інших міркувань спроби формувати у суспільній свідомості українців уявлення про Закарпаття як про потенційно сепаратистський чи “автономістський” регіон не мають під собою реальних підстав у громадах нашого багатонаціонального краю, включаючи і громади компактного проживання угорської і румунської національних меншин.

Координаційна рада представників

 асоціацій органів місцевого самоврядування

 і громадських організацій коаліції “Реформи задля гідного життя”

Про Захід