На Закарпатті 6-х прикордонників притягнуто до дисциплінарної відповідальності

Опубліковано:

 

У постійному полі зору прокуратури Закарпаття  перебувають питання додержання законності та прав громадян, у тому числі іноземців при їх затриманні, поміщенні і триманні в спеціальних приміщеннях органів Державної прикордонної служби України.

Проведена у поточному році перевірка засвідчила, що службовими особами Чопського прикордонного загону порушуються вимоги Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” та діючої галузевої  Інструкції про порядок тримання затриманих осіб в органах (підрозділах) охорони державного кордону, затвердженої наказом МВС України від 30.03.2015 № 352.

Так, у ході перевірки прокуратурою області виявлено непоодинокі випадки проведення огляду затриманих осіб, у присутності понятих різної статі з оглядуваними, що принижує честь і гідність затриманої особи, а також  є грубим порушенням Закону.

Крім того, і надалі продовжує мати місце практика затримання особи за скоєння правопорушення, передбаченого однією статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення, а складання протоколу про адміністративне правопорушення –  вже за іншою статтею Кодексу.

Так, громадянина Королівства Марокко затримано за порушення прикордонного режиму  (ст. 202 КУпАП), а до суду матеріали скеровані про притягнення його до відповідальності передбаченої ч.2 ст.203 КУпАП (порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України). Аналогічне порушення допущено при притягненні до адміністративної відповідальності громадянина Ліванської Республіки.

Відтак, прокуратурою області внесено вказівку начальнику Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, за результатами розгляду якої, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб прикордонної служби, інформує прес-служба прокуратури Закарпатської області.    

Про Захід