Зниження ціни на газ з травня під загрозою – заява АГРУ

Опубліковано:

Асоціація газового ринку звернулась до уряду з проханням вплинути на НАК “Нафтогаз України” для прискорення оформлення документів для відпуску газу для побутових споживачів за зниженою ціною 8 247 грн. за тис. куб. м. Відповідні листи постачальники газу вже направили до державної монополії.

У понеділок стало відомо, що Кабінет Міністрів та НАК “Нафтогаз України” досягли домовленостей щодо зниження кінцевої роздрібної ціни для населення до рівня 8 247 грн. за тис. куб. м. Однак державна монополія досі не направила угоди зі зниженою відпускною ціною.

Споживачі газу мають бути проінформовані про зменшення ціни газу не менше ніж за п'ять днів. Тому сьогодні останній день, коли НАК “Нафтогаз України” повинен подати документи про відпуск газу за зниженою ціною 8 247 грн. за тис. куб. м.

На сьогоднішній день на травень місяць НАК “Нафтогаз України” надіслав документи на постачання газу за відпускною ціною 8 621,76 грн за тис. куб. м., яка з урахуванням транспортної складової для побутових споживачів складатиме 9 716,54 грн. за тис. куб. м. замість 8 247 грн. за тис. куб. м., передбачених урядом. Тому ПСО-постачальники просять сприяння Кабінету Міністрів в оформленні нових документів, які дозволять постачати газ за ціною 8 247 грн. за тис. куб. м.

 

Прем'єр-міністру України

Гройсману В.Б.

 

Шановний Володимире Борисовичу !

 

Асоціацією газового ринку України (далі – Асоціація) наразі отримано численні звернення суб'єктів ринку природного газу, на яких в установленому законом порядку покладено спеціальні обов'язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, щодо постачання природного газу побутовим споживачам, релігійним організаціям (крім обсягів, що використовуються для провадження їх виробничо-комерційної діяльності), далі – постачальники із спеціальними обов'язками.

У своїх зверненнях постачальники із спеціальними обов'язками, наголошують на створеній у публічному просторі невизначеності, щодо ціни природного газу для потреб побутових споживачів та релігійних організацій з 01.05.2019 року.

Так, із зазначених заяв слідує, що станом на 14-15 квітня 2019 року постачальниками одержано (електронною поштою) проекти додаткових угод до договорів купівлі-продажу природного газу від НАК “Нафтогаз України”, в яких ціна природного газу для потреб побутових споживачів та релігійних організацій встановлена на рівні 8 621,76 грн. з ПДВ за 1000 м.куб., тобто без урахування положень Постанови № 293, ухваленої Урядом 03.04.2019 р., про що НАК “Нафтогаз України” публічно проінформував на своєму офіційному веб-сайті від 17.04.2019 року.

 Враховуючи таку позицію НАК “Нафтогаз України”, постачальники із спеціальними обов'язками, з метою забезпечення безперебійного постачання природного газу побутовим споживачам та з метою недопущення відхилення номінацій Оператором ГТС, були змушені оформити зі свого боку та направити до НАК “Нафтогаз України” додаткові угоди, що передбачають підвищення з 01.05.2019 року ціни газу для потреб побутових споживачів та релігійних організацій.

Разом з тим, за повідомленням НАК “Нафтогаз України” розміщеним на офіційному веб-сайті Компанії від 22.04.2019 року, між Урядом та НАК “Нафтогаз України” були досягнуті домовленості, щодо зниження кінцевої роздрібної ціни до рівня 8 247 грн. за тис. куб. м.

Враховуючи зазначене публічне повідомлення, постачальники із спеціальними обов'язками невідкладно оформили зі свого боку та направили до НАК “Нафтогаз України” додаткові угоди, щодо зменшення ціни природного газу з 01.05.2019 року.

Разом з тим, станом на сьогоднішній день, жодного підтвердження, щодо зниження ціни природного газу для потреб побутових споживачів від НАК “Нафтогаз України” постачальниками не одержано.

Положеннями підпункту 5) пункту 6.2 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 за № 2500, визначено, що постачальник зобов'язується публікувати на сайті (і в передбачених законодавством випадках в засобах масової інформації) детальну інформацію про зміну ціни на природний газ за п'ять днів до введення її у дію.

Відсутність правової визначеності у вигляді не оформлення направлених постачальниками додаткових угод та не направлення НАК “Нафтогаз України” самостійно оформлених додаткових угод, щодо зниження ціни газу для потреб побутових споживачів, не дає можливості постачальникам природного газу виконати умови укладених із побутовими споживачами договорів в частині виконання обов'язку щодо повідомлення останніх про зниження цін на газ.

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас, в межах компетенції вжити заходів що сприятимуть належному виконанню НАК “Нафтогаз України” досягнутих з Урядом домовленостей, щодо зниження ціни на газ, шляхом невідкладного оформлення/направлення на адресу постачальників відповідних додаткових угод.

 

З повагою – Голова Асоціації                                                                  Д.М. Сенектутов

Про Захід