Валерій Пацкан: Державний бюджет на 2020 рік має бути ухвалений ще цим складом парламенту

Опубліковано:

 

Державний бюджет на 2020 рік має бути ухвалений ще цим складом парламенту. Ризики входження країни в новий рік без бюджету мають бути мінімізовані. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан сьогодні під час дискусії у VoxUkraine “Бюджет-2020. Які фіскальні та економічні ризики чекають на кошторис країн в рік подвійних виборів?”.

Він нагадав, що проект державного бюджету має бути внесений до Верховної Ради до 15 вересня. Водночас, додав Голова Рахункової палати, чергові вибори до парламенту відбудуться наприкінці жовтня. “Новий склад парламенту приступить до роботи в середині грудня. Поки сформують комітети, поки увійдуть в курс справ, то країна ризикує залишитися без бюджету. Тому ще цей склад Верховної Ради має ухвалювати Державний бюджет на 2020 рік”, – підкреслив Валерій Пацкан.

 

 

Водночас, додав Голова Рахункової палати, якість прогнозування макроекономічних показників має бути підвищена для ефективного виконання державного бюджету. Валерій Пацкан підкреслив, що Рахункова палата постійно звертає на це увагу. Як приклад, показники Державного бюджету на 2018 рік розраховувалися за прогнозним показником середнього обмінного курсу 29,3 грн за дол. США., а по факту вийшло 27,2 грн за дол. США.  Через це, зауважив він, державний бюджет недоотримав надходження доходів 26 млрд грн., але зекономив 12 млрд грн на погашення й обслуговування державного боргу та деяких видатків.

Крім того, підкреслив Валерій Пацкан, фактичні показники зростання експорту та імпорту вдвічі перевищили прогнозні. Зростання експорту товарів і послуг становило 9,7 %, замість прогнозних 4 %, а зростання імпорту товарів і послуг становило 12,5 %, тоді як прогнозувалося 6,3 %.

 

 

Що стосується показників цього року, то за словами Голови Рахункової палати, Мінекономіки прогноз приросту реального ВВП знизило з 3,0 до 2,8 %, та збільшило обсяг номінального ВВП – з 3,9 трлн грн, до 4,1 трлн грн. Водночас незмінним залишився рівень інфляції і незрозуміло за рахунок чого зростатиме номінальний ВВП. “Можливо прийшов час, щоб прогнозування макропоказників, на основі яких плануються показники державного бюджету, здійснювали незалежні авторитетні експерти в макроекономіці. Як це, наприклад, відбувається в Німеччині”, – додав він.

За словами Валерія Пацкана, ще однією важливою проблемою, яка впливає на виконання державного бюджету – недоліки планування доходів. Крім того, наголосив він, ризик невиконання доходів посилюють недоліки планування окремих податків. Зокрема, йдеться про акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції). Він нагадав, що протягом останніх років зменшується виробництво і реалізація на внутрішньому ринку основного виду вітчизняної підакцизної продукції – тютюнових виробів. Але при цьому, наголосив Голова Рахункової палати, у проекті державного бюджету закладається значне збільшення надходжень цього податку.

Проблемним питанням, зауважив Валерій Пацкан, є невиконання плану приватизації державного майна, оскільки це один із чинників зростання запозичень і, як наслідок, державного боргу. Із запланованих на січень – березень цього року надходжень від приватизації державного майна у сумі 6,1 млрд грн до державного бюджету надійшло лише 184 млн грн.

“Бюджетний процес на 2020 рік не повинен стати предметом політичних торгів. Інакше наступного року можуть відбутися процеси, які призведуть до суттєвого спаду економіки. Політикам слід припинити думати лише про свої політичні амбіції”, – сказав Валерій Пацкан.

Управління інформаційної політики

 

 

                                                                     

 

Про Захід