Невицька Голландія: як тюльпани, подаровані Нідерландами, згуртували все село (Фото)

Опубліковано:

“Ще скоро – і Невицьке стане справжнім Діснейлендом!”, – каже, сміючись, сільський голова Невицького Михайло Лаба. Така його реакція на величезну кількість людей, котрі протягом двох останніх тижнів приїздять побачити тюльпанову локацію на в'їзді до села з боку Ужгорода. Соцмережі ужгородців і мешканців навколишніх сіл нині справді переповнені світлинами з тюльпановою клумбою, а в Невицькому вже мають амбітні плани на те, щоб перетворити своє село у мальовничу туристичну родзинку Закарпаття.

Саме на розвиткові туризму Невицьке ще кілька років тому зосередило найбільшу увагу. Для того, аби мати змогу розвиватися і залучати кошти, в сільраді вирішили створити відділ з двох фахівців, які займатимуться виключно написанням грантових проектів. Це дало дуже хороші результати, за грантові кошти в Невицькому вже провели енергоефективні заходи в місцевій школі, придбали апаратуру для будинку культури, сценічні костюми для творчих колективів, твердопаливний котел для сільського НВК тощо. Лише за чотири місця цього року фахівці сільради подали сім заявок на участь у різноманітних грантових проектах і продовжують далі шукати нові можливості.

“У нас є одне обов'язкове правило, – розповідає сільський голова Михайло Лаба. – Усі проекти реалізовуються громадою спільно – тоді люди згуртовуються і цінують те, що зроблено. Часто мешканці нашого села самі подають ідеї. Власне, так зародилася і ідея створення клумби на в'їзді до Невицького. Минулого року ми збирали інформацію у мешканців про те, що би вони хотіли бачити у селі. Одна жінка поважного віку прийшла і сказала: “На в'їзді до села – неохайні чагарники. Треба там щось зробити, може, клумбу красиву. Ми, жінки, підключимося, будемо доглядати”. Ми це прийняли до уваги, аж тут побачили інформацію, що онлайн-ресурс “Агропортал” оголошує третій всеукраїнський конкурс “Неймовірні села України”. Переможець мав отримати 100 тисяч гривень на реалізацію бізнес-плану розвитку сільської території, а заохочувальним призом були 10 тисяч цибулин тюльпанів від Королівства Нідерланди. Ми одразу націлилися на цибулини, голосували всім селом, просили підтримати родичів і друзів по всій Україні й за кордоном. Перше місце, звісно, не посіли, але увійшли до фіналу, після чого саме нашу заявку визнали гідною призу від посольства Королівства Нідерланди в Україні”.

Сертифікат представникам від Невицького вручили минулого року у Міністерстві аграрної політики України, незабаром після чого поштою переможцям надіслали 10 000 цибулин відбірних голландських тюльпанів різних сортів. Мешканці Невицького розчистили і підготували до висадки трикутну зелену зону на в'їзді до села між залізничною колією і трасою. І вже 22 жовтня 2018-го під наглядом голландських фахівців, котрі навіть перевіряли якість ґрунту, дружно висадили там 10 тисяч квіткових цибулин.

“Ми дуже переживали, чи переживуть тюльпани нашу зиму, чи приймуться, – веде далі сільський голова Михайло Лаба. – Мешканки села, близько 40 жінок, активно взялися доглядати за клумбою. Коли квіти почали розпускатися, ми були дуже задоволені, але нам також здалося, що цього недостатньо. Тому ми вирішили зробити для наших друзів з Нідерландів сюрприз, і на знак вдячності облаштували клумбу у вигляді маленької Голландії: встановили вітряк, а біля букв з назвою села – ще й гігантські традиційні голландські дерев'яні черевички кломпи, у яких зараз залюбки фотографуються як діти, так і дорослі”.

Сказати, що представники посольства Нідерландів, котрі цього тижня приїхали до Невицького на відкриття квіткової алеї, були здивовані – це нічого не сказати. Радниця з питань сільського господарства посольства Каролін Спаанс сказала, що не очікувала, що село продовжить ідею квіткової алеї, розвине її у таку привабливу і популярну фотозону. І навіть назвала Невицьке найактивнішим селом, з яким вона співпрацювала в рамках проекту “Неймовірні села України”. Партнери вже обговорили можливість співучасті Нідерландів у проекті освітлення “маленької Голландії” в Невицькому. Керівництво ж села пообіцяло надалі дбати про тюльпанову клумбу і збільшувати її розміри.

 

“Ми справді хочемо на наступний рік зробити клумбу ще більшою. У серпні голландські фахівці приїдуть до нас, аби показати, як правильно викопувати і розділяти цибулини тюльпанів. Під їхнім наглядом ми плануємо отримати вже 20 тисяч цибулин, які восени висадимо там же. Правді, ділянка там невеличка і видовжена, тож, якщо щось залишиться, була ідея також продавати цибулини, аби виручити кошти на реалізацію інших проектів. Так, зараз ми починаємо роботу над розробкою карти озеленення Невицького. Пункт збору вторсировини “Вторинка”, який ми відкрили нещодавно, також націлений на те, аби від продажу вторсировини акумулювати кошти на придбання зелених насаджень. Тож незабаром у Невицькому будуть і інші цікаві туристичні локації. Раніше я казав, що у Невицькому буде, як у Швейцарії, а тепер кажу, що буде навіть краще, ніж у Швейцарії”, – сміється сільський голова.

Планів у села справді дуже багато. Вже зараз там думають над тим, аби провести за рахунок бюджету ремонт фасадів усіх будівель при головній дорозі, а також зробити однакові гарні паркани. На в'їзді до села, окрім тюльпанової локації, хочуть побудувати в'їзну арку, яка імітуватиме вигляд головної башти Невицького замку. А в рамках загальної концепції “Туризм біля підніжжя Невицького замку” в селі планують у червні започаткувати на каналі “Невицьку регату”. Поки ж ці проекти у планах, мешканці Невицького запрошують усіх охочих встигнути помилуватися килимом різнобарвних тюльпанів. Вони цвістимуть у “маленькій Голландії” ще до кінця квітня.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

Про Захід