Попри економічну кризу, ужгородці на святах не заощаджували

Опубліковано:





Свята вже майже завершилися, кілограми “Олів`є” давно на смітнику, а деякі дитячі подарунки від Діда Мороза встигли побути зламаними і склеєними суперклеєм.

Складна ситуація в країні не завадила більшості на широку ногу відсвяткувати Новий рік та Різдво. Чого тільки вартувало небо в салютах, котрі, попри прохання влади не “стріляти”, ужгородці все одно запускали. Та багато людей зізнаються: на свята довелося економити. Чи справді це так, спробував з`ясувати “Про Захід”.

Судячи з черг, які утворювалися в супермаркетах в останні дні 2014-го, без святкового застілля не обійшлося у жодному будинку. Щодо того, чи економили ужгородці на продуктах, касир Тетяна Володимирівна каже: не всі: “Розумієте, по-різному скуповувалися. Хтось брав скромніше: овочі, м`ясо, якийсь алкоголь. Інші й рибу, й ікру, і напої дорогі, і ковбас кілька видів. Та більшість все-таки приходили зі списками і купували тільки те, що треба. Деяким клієнтам на касі доводилося відмовлятися від кількох товарів: не сподівалися, що набіжить така сума. Незважаючи на ціни, якось ми відсвяткували, я б не сказала, що гірше, ніж зазвичай”.

Подарунки на Новий рік і Різдво цього року теж були скромніші. Про це каже продавець іграшкового магазину Артем. За словами хлопця, якщо в минулі роки батьки купували кілька іграшок, то зараз більшість обирало одну річ. “Все підскочило в ціні, видно, що люди до цього не готові. Зрозуміло, що дитину без подарунка не залишиш, тож клієнтів все-таки не зменшилося. Але рівень продаж впав, бо покупці брали одну іграшку, а не кілька, до того ж, придивлялися до дешевших товарів. Звісно, що ніхто не придбає оригінальну ляльку за 300 гривень, коли в “економці” можна взяти за 150 китайську копію”, – каже Артем.

Щодо розваг, то ужгородці не скупилися. Як зазначив ведучий святкових заходів Іван Граб, на корпоративах і новорічній ночі люди не заощаджували: “Можливо, вони зекономили на чомусь іншому: не придбали собі якусь річ, не зробили ремонт, не поїхали у подорож тощо. 

Але на те, щоб гарно відпочити у новорічну ніч, вони не скупилися”. Сам хлопець зізнається, що при виборі подарунків теж не рахував грошей: “Оця атмосфера надихала щось дарувати! Я думав про те, як зробити близьким приємне, а не як би зекономити. Проте з 10 січня вирішив фіксувати свій бюджет. Планую багато від чого відмовитися, але це не пов`язано з курсом валют – це моє рішення”.

Інші ужгородці теж стверджують, що на святах особливо не заощаджували, але від високих цін були здивовані.

Світлана Лапига:

“Направду, назвати це економією я б не могла. Проте шоком – цілком. Мені вдалося не відмовитися від запланованих покупок, проте довелося зменшити   кількість того, що хотіла придбати.

Є ще один момент: цього року я вперше відчула, як це думати над тим, що обирати, бо не завжди коштів, які ти із собою захопив, вистачало. Економія все ж позначилася на масштабі святкування, але не на настрої”.

 

 

 

 

Олександр Васильєв:

“Чи економили? Ну, якшо порахувати, скільки я витратив на продукти, то це близько 200 гривень. Ми святкували з друзями і сильно не заморочувалися в цьому плані. З іншого боку, моя родина святкувала дуже скромно… Їжі було достатньо, але не так багато, як в попередні роки. 

Моя мама постійно якісь кошти перераховує на АТО: колись більше, колись менше, тому вона намагалася зекономити на святкуванні. Зараз з грошима проблеми майже у всіх. Та й гучні свята – це була б неповага до наших бійців, які зараз воюють на Сході”.

 

Сергій:

“Я б не сказав, що економив цього року на святах.Незадоволений тільки тим, що зараз дитячі речі й іграшки не вартують тих грошей, які за них просять: ні якості, ні привабливості!”.

 

 

 

 

 

Крістіна Гудак, “Про Захід”

 


Про Захід