Програма «Доступні ліки»: рецепт виписуватимуть сімейні лікарі

Опубліковано:

 

Із 1 квітня, як уже повідомлялося, рецепт на препарати за урядовою програмою “Доступні ліки” будуть виписувати сімейні лікарі (або терапевти та педіатри) лише в електронному форматі. Паперових рецептів, таких, як раніше, за цією програмою більше не буде. В окремих випадках лікар за потребою пацієнта електронний рецепт для нього роздруковуватиме.
Про це та інше йшлося на сeмінарі “Зміни в систeмі охорони здоров'я ІІІ квартал 2019: розуміємо та комунікуємо”, який наприкінці минулого тижня проходив у Києві.
Важливе нововведення: ліки за електронним рецептом за програмою “Доступні ліки” (реімбурсації) можна буде отримати в будь-якій аптеці, яка уклала договір із Національною службою здоров'я України (НСЗУ), незалежно від регіону України. Відтак кошти за такі ліки надходитимуть безпосередньо в аптеки, а не розподілятимуться через державну субвенцію на місцеві бюджети, а тому більше не буде такого, як раніше в багатьох регіонах, що десь вичерпано їх обсяг.
Пацієнт отримуватиме на мобільний телефон рецепт від лікаря із зазначенням не безпосередньо препарату, а лише діючої речовини за міжнародною класифікацією, який представить в обраній ним аптеці. Там йому запропонують на вибір ліки – повністю без оплати чи з частковою оплатою. Якщо пацієнт прийме рішення їх узяти – надасть фармацевту спеціальний пін-код, за яким рецепт буде “закрито”, і отримати препарат за ним в іншій аптеці буде вже неможливо.
Надалі, із 1 липня, лікарі підписуватимуть електронні рецепти не просто електронним цифровим підписом фізичної особи, а так званим кваліфікованим цифровим підписом надавача послуг, який буде пов'язано з конкретним закладом.
Планується, що з 1 січня наступного, 2020 року усі рецептурні ліки будуть реалізовуватися лише при наявності електронного рецепту, який видаватимуть усі, а не лише сімейні лікарі. На семінарі зазначалося, що лікарські засоби, які відпускатимуться лише за рецептом, будуть складати близько 60% з усіх ліків, наявних на ринку. Як і в європейських державах, таким чином намагатимуться протидіяти самолікуванню, до прикладу, невмотивованому вживанню антибіотиків.
Ще за рік, із 2021-го, програма “Доступні ліки” поширюватиметься на всі препарати у рамках медичних гарантій і, відповідно, охоплюватиме значно більший перелік засобів від багатьох захворювань.
Із травня цього року відомості про електронний рецепт будуть вноситися в електронні медичні картки пацієнтів, які вже проходять тестування. Восени цього року планується, що будуть також запроваджені лише електронні лікарняні. Відтак за лікарняними буде і більш жорсткий контроль, відповідальність, у разі “лівих” лікарняних, нестиме не лише той, хто його отримав, а й лікар, який засвідчив його цифровим підписом.
До речі, Національна служба здоров'я України (НСЗУ) визначала ефективність програми “Доступні ліки”. Зокрема, як повідомила в.о. начальника відділу роботи з договорами з аптеками департаменту договірної роботи та моніторингу Ірина Ліштаба, загальнонаціональне дослідження “Індекс здоров'я. Україна-2018” засвідчило: за програмою “Доступні ліки” 47% пацієнтів отримали їх безоплатно, 53% – з невеликою доплатою. Щодо ролі лікарів, дослідження виявило: 86% медиків запропонували своїм пацієнтам скористатися програмою, 12% не запропонували, хоча пацієнти мали на це право і в 2% випадків на доступі до програми наполягли самі пацієнти, інформує прес-служба міськради.

Про Захід