В Ужгороді відбувся фестиваль «Історія. UA»

Опубліковано:

 

В Ужгороді у рамках фестивалю “Історія. UA”, започаткованого Українським інститутом національної пам'яті, сьогодні в центральній міській бібліотеці пройшли презентації книг, майстер-класи, зустрічі з відомими людьми.
Так, книгу “Майдан від першої особи. Регіональний вимір” (1,2 частини) представила автор видання Тетяна Ковтунович, співробітник Українського інституту національної пам'яті, завідувачка сектору обліку та збереження усних джерел УІНПу, координаторка проекту “Майдан: усна історія”. 
У збірнику подані фрагменти спогадів учасників Революцією гідності, про протестні акції, що відбувалися з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі. Інтерв'ю були зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту “Майдан: усна історія”. 
Ще одна презентація – книги “Люди сірої зони” та фільм “Острів Крим. Дежавю”.
Автори – журналісти Анна Андрієвська та Олена Халімон – розповіли про агресію окупанта , яку відчули особисто, бо теж були змушені залишити Крим, зазначили, що мета видання – розвінчати міф, який транслювала російська пропаганда. “Люди “сірої зони” повністю спростовують всі заяви на кшталт, що Росія взяла Крим без єдиного пострілу. У книзі є свідчення місцевих мешканців, частині з яких довелося виїхати через переслідування, а частина вже сидить у тюрмах, про те, що окупація півострова зустріла спротив з боку патріотів, пролилася кров і були загиблі, просто самопроголошена влада Криму про це замовчує. 
Також присутні переглянули фільм Ігоря Чайки “Острів Крим. Дежавю”, – йдеться на сторінці Ужгородської центральної міської бібліотеки, відбулися й інші презентації, гостями яких були журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані, український музикант, лідер та вокаліст гурту “От Вінта!”, художник, аніматор, громадський діяч, актор і сценарист Юрій Журавель.

Завершився фестиваль “Історія.UA” виступмаи місцевих творчих колективів, гуртів ROCK-H та KOZAKSYSTEM на площі Театральній, інформує прес-служба міськради.

Про Захід