ОПОРА запускає інформаційно-просвітницькі ролики про вибори

Опубліковано:

 

Які є виборчі порушення та як на них реагувати, як захистити своє виборче право та як проголосувати не за місцем реєстрації – про ці та інші теми ОПОРА інформує виборців через ЗМІ та соціальні мережі. 

Громадянська мережа ОПОРА підготувала серію роликів в межах інформаційно-просвітницької кампанії, які можна вільно використовувати для поширення.

Перший відеоролик закликає громадян не толерувати таке порушення як підкуп виборців та повідомляти про нього: “Ти повідомляєш поліцію, якщо бачиш, що крадуть авто. То чому ж не робиш цього, коли бачиш, як хтось продає свій голос? Продаються лише десятки тисяч людей, але від їхніх дій потім страждають мільйони громадян. Бачиш підкуп виборців – телефонуй 102! Або хоча б повідом ОПОРУ”.

Facebook

Youtube

Другий відеоролик нагадує, що перевірка паспорту громадянина членом комісії обов'язкова перед видачою бюлетеня: “Видача бюлетеня без перевірки паспорту – це порушення. Якщо бачиш видачу бюлетеня без паспорту – повідом поліції, телефонуй 102! Або хоча б повідом ОПОРУ”.

Facebook

Youtube

Ще один ролик показує “альтернативні варіанти” для вибору когось із кандидатів, які не дієвими на відміну від справжнього процесу голосування. А щоб якомога більше людей змогли скористатися своїм виборчим правом, коли вони не проживають за місцем реєстрації, є проста процедура тимчасової зміни місця голосування, яку необхідно пройти до 25 березня включно. Детальніше про процедуру читайте тут.

Facebook

Ролики можна знайти на Facebook-сторінці та YouTube-каналі організації, або завантажити у форматі .mp4. Будемо дуже вдячні, якщо в разі використання роликів на ваших ресурсах, повідомите нас про це.

тел.: 044 591 44 44

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Про Захід