Закарпатці обурені позитивним висновком на будівництво вітроелектростанції на Боржавських полонинах

Опубліковано:
 
 
Закарпатська ОДА ще 19.03.2019 р. відреагувала на останню публічну заяву коаліції “Форум екологічного порятнку Закарпаття” з приводу обурення громадськості позитивним висновком по звіту з ОВД на будівництво вітроелектростанції на Боржавських полонинах.  Коментар ОДА наводимо повністю нижче.
На коментар ОДА вже відреагувала 20.03.2019 р. журналіст Мар'яна Романова:  у статті “Битва з вітряками: чи стане для закарпатців захист полонини Боржава марною справою”.
Зауважимо, що у Коментарі ОДА наведена повністю неправдива інформація, що ніби-то по вітроелектростанції (ВЕС) ще немає детальних планів територій і по ним не проведено громадських слухань у селищі Воловець і селах Березники, Неліпино, Тибава і Дусино. У нас уже є копії розпоряджень голів Свалявської і Воловецької РДА ще у 2017 р. про розробку, а потім – затвердження детальних планів територій  ВЕС, є копії протоколів громадських слухань у селах ще від 2017 р. по обговоренню цих детальних планів.
Тобто, після позитивних висновків по звіту з ОВД забудовнику повністю відкрита дорога до планованої дільності, а значить, і розробки проектно-кошторисної документації (що, можливо, уже робиться), її державної експертизи – і початку будівництва. ОДА вводить в оману громадськість і присипає нашу активність протидії будівництву ВЕС. Побіжно принижуючи зусилля громадськості і науковців всієї України, у т.ч. й наші, зводячи все до твердження: “А закиди, що через вітряки не будуть літати птахи чи перестануть родити чорниці, не підтверджені науковими дослідженнями і є голослівними” (!?). До речі, і Держгеокадастр вже давно виділив землі під ВЕС, а орендна плата поступає в селищну і сільські ради, що заперечує у Коментарі пан Москаль Г.Г. (!?). Звісно, і розробка та затвердження детальних планів територій під ВЕС, і виділення полонинських земель, імовірно, велись з порушенням законів, щодо чого ми почали збирати документальні докази. Так само з порушеннями законів, імовірно, велась розробка Звіту з ОВД, його громадське обговорення і надання позитивних висновків ОДА.
Але все це також потребує добротної документальної громадської експертизи, чим ми і займаємось разом з юристами.
Тим не менше, вважаємо, що нам необхідно в найближчі дні від Форуму відреагувати на неправдивий Коментар ОДА від 19.03.2019 р., у т.ч. звернений до нас. Тому просимо вашого погодження на Заяву-2 з цього приводу, в якій буде коротко спростована неправдива інформація від ОДА, а також оголошено, що всі рішення по ВЕС райвлади, Звіт з ОВД та висновки по Звіту з ОВД внесені в “Чорну екологічну книгу Закарпаття” під записом №17.
Відсутність ваших пропозицій чи зауважень до цього листа, як завжди, вважатимемо як “добро” на Заяву-2 від нашого Форуму.
З повагою, співголови Форуму,
Олег Лукша
Оксана Станкевич-Волосянчук
Про Захід