У Хусті відбулася зустріч пластунів

Опубліковано:

16-17 березня у м. Хуст відбулася зустріч пластунів Закарпаття “Дзвін Карпатської України”, що була присвячена 80 річниці проголошення Карпатської України.
У події взяли участь близько сотні пластунів з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Берегова, а також гості – скаути з Пряшева (Словаччина). Учасники мали змогу глибше пізнати й осмислити важливість історичних подій для нас сьогодні. Під час зустрічі пластуни взяли участь в екскурсії шкільним музеєм ЗОШ №1 м. Хуст ім. Августина Волошина, де колись відбулося засідання Сойму Карпатської України. Тут же була презентована й фотовиставка “Пласт в Карпатській Україні” (проект – https://100krokiv.info та https://1939.in.ua). У цій школі досі зберігаються шкільні книги, розклади та зошити учнів з тих часів. Тільки за шкільним зошитом можна було відстежити, які зміни відбувалися в державі, коли для одного предмету записи ведуться то однією, то іншою мовою. Крім того, саме тут навчалися колись пластуни, які віддали життя в боротьбі за Карпатську Україну.
16 березня учасники мали змогу подивитися музичну драму “Останнє танго в Хусті” Закарпатського обласного театру драми та комедії за твором Олександра Гавроша, що була присвячена мистецькому рою Карпатської Січі, що діяв у Хусті у 30-их роках.
Найцікавішою подією для пластунів став історичний квест. Щоб виконати завдання, потрібно було завантажити інтерактивну карту з важливими у становленні Карпатської України місцями у Хусті. Серед завдань гри – записати кілька відео у пересічних мешканців міста, що вони знають про Карпатську Україну, зробити селфі на фоні історичних і пам'ятних місць, відправити паперового листа про результати Сойму представникові Уряду Карпатської України у Празі, “нелегально” перетнути румунський кордон, тікаючи від угорської окупації, знайти за координатами, зашифрованими в qr-коді могилу визначного українця – Микола Аркаса тощо.
Увечері, 16 березня 2019, від братської могили січовиків пластуни пройшли у пам'ять загиблих маршем зі смолоскипами на Хустський замок, а після того провели ватру “Карпатська Україна”.
У неділю, 17 березня 2019, пластуни відвідали меморіал “Красне поле”. Спільно з о. Еміліаном провели панахиду за загиблими січовиками, а солдати 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади дали урочистий залп. Тут також відбулося урочисте складання пластової присяги.
Повернувшись до м. Хуст, о. Емеліан разом з усіма учасниками зустрічі освятив меморіальну дошку пластунові Олександру Блистіву, що встановлена на фасаді ЗОШ № 1 м. Хуст ім. А. Волошина.
В рамках акції було видано Альманах Пласту Карпатської України “Не зломимо своїх присяг” (упорядник – Іван Гоменюк).
Висловлюємо щиру подяку Управлінню молоді та спорту Закарпатської ОДА за підтримку в проведенні заходу, а також 128-ій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді та батькам пластунів за співпрацю та підтримку.

Про Захід