38 тисяч закарпатців у березні отримають монетизовану субсидію

Опубліковано:

 

Це близько 100 млн грн готівки, яку вони мають використати для відшкодування оплати комунальних послуг. Субсидійні кошти за лютий громадяни отримають у березні, за березень — у квітні, а за квітень — у травні. За статистикою, 80% витрат на комунальні послуги в Україні припадає саме на природний газ. Проце йшлося на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

  За словами директора ТОВ “Закарпатгаз Збут” Вікторії Томинець, Кабінет міністрів України вніс зміни у Постанову КМУ №848 від 21.10.1995 р, що регулює порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідно до них, з березня поточного року субсидія видається громадянам так званими “живими” грошима.

  Першими кошти для оплати комунальних рахунків за лютий надійшли пенсіонерам 4 березня. Тим, у кого є пенсійний рахунок, субсидію перераховують туди. А тим, у кого картки немає – гроші додому приносять листоноші. Усі інші громадяни, яким передбачена субсидія, починаючи з 12 березня, можуть отримати свої кошти у будь-якому відділенні Ощадбанку. Як саме надходять кошти — готівкою чи на рахунок Ощадбанку, залежить від того, коли людина оформила субсидію: до 1 січня 2019 року чи після.

Наприклад, якщо споживач оформив субсидію з 1 січня поточного року, отримуватиме її на спеціальний рахунок Ощадбанку. По таким споживачам ТОВ “Закарпатгаз Збут” до 13 числа місяця надає банку інформацію про обсяги фактичного споживання газу за попередній місяць. Впродовж наступних 5 днів Ощадбанк має перерахувати кошти товариству. У такому випадку споживач у рахунках за газ бачитиме субсидію не одразу. Наприклад, суму субсидії, яку йому зараховано за лютий, він побачить лише у березневих платіжках, які отримає у квітні.

  Вікторія Томинець, директор ТОВ “Закарпатгаз Збут”, зазначила, що для товариства існують певні ризики. Зокрема, ймовірність відсутності 100%-го фінансування до 18 числа, що може призвести до штрафних санкцій з боку НАК “Нафтогаз України”. Також вона відзначила, що ТОВ “Закарпатгаз Збут” досі не отримало інформації по обліковим записам присвоєних Ощадбанком субсидіантам. А це унеможливлює зарахування коштів на облікові записи.

Якщо ж людина звернулася за отриманням субсидії до 1 січня 2019 року, кошти вона отримає готівкою.  Пенсіонерам разом з пенсією на карту виплати пенсії або через листонош, всім іншим — через Ощадбанк.

  У платіжках за лютий субсидії не відображено, а це означає, що людина повинна оплатити рахунок повністю. Отримані ж на руки кошти компенсують розмір визначеної для неї субсидії. Так само не буде відображено субсидію і у рахунках наступних місяців.

За задумом держави, якщо після оплати комуналки кошти залишаться, споживач може використати їх на власні потреби. Однак, за словами Вікторії Томинець, існують прямо протилежні ризики. Наприклад, що, отримавши кошти на руки, люди використають їх не за призначенням. “Дуже важко розраховувати на те, що в умовах підняття цін, обезцінення пенсій і зарплат, отримавши 2-4 тисячі гривень готівкою, споживач піде оплачувати комунальні платежі. Натомість наше товариство зобов'язане до 20 числа розраховуватися з НАК “Нафтогаз”. Інакше нараховуються пені, штрафи тощо”, — прокоментувала Вікторія Томинець. Тому у ТОВ “Закарпатгаз Збут” наголошують: якщо споживач не вчасно оплачує за компослуги, в тому числі за газ, накопичуються борги. А борги є підставою як для припинення газопостачання, так і позбавлення такого споживача субсидії. А з 1 травня таким людям на суму боргу ще й нараховуватиметься пеня у розмірі 0,1% від суми за кожен день несплати але небільше 100% боргу. У травні 2019 року відбудеться перепризначення субсидій на новий рік. Дуже важливо, аби станом на початок цього місяця у споживача не було заборгованості за газ.

  Сплатити за послуги газопостачання необхідно, дотримуючись конкретних термінів. Якщо споживач використовує абонентську книжку, то має оплатити до 10 числа поточного місяця. Якщо ж відповідно до рахунку, то впродовж 5 днів з моменту його отримання.

  Для того, аби оплатити рахунки, не обов'язково йти у банк чи відділення Укрпошти. Зробити це можна й онлайн за допомогою Особистого кабінету на сайті 104.ua, паблік-акаунта 7104ua у Viber, платіжних сервісів Ipay.ua, Portmone, EasyPay, Монобанк тощо. Розмір комісії при проведенні платежу у такому випадку визначається виключно платіжною системою і не залежить від газопостачальної компанії. Крім того, для оплати рахунків громадяни можуть скористатися терміналами самообслуговування.

Процес монетизації субсидій — новий для України. Через це виникає ряд проблемних моментів. Зокрема, нещодавно у країні знизилися соціальні нормативи, а через це, відповідно, і кількість субсидіантів. На Закарпатті їх стало втричі менше. При цьому ціна на газ збільшилася на 25%, а середній розмір субсидії фактично залишився на рівні минулого року. “Основна ціль монетизації субсидій, яку декларує держава – дати поштовх населенню до економії паливно-сировинних ресурсів. З одного боку, це правильно. З іншого, якщо постійно зменшувати соціальні нормативи, то особливого зацікавлення населення у цій реформі не буде”, — зазначила Вікторія Томинець.

Всю інформацію про субсидії можна отримати в управліннях соціального захисту населення. Працівники ТОВ “Закарпатгаз Збут”, у свою чергу, можуть надати інформацію щодо обсягу споживання природного газу, нарахувань, заборгованості чи переплати.

* * *

ТОВ “Закарпатгаз Збут” з 1 липня 2015 року здійснює постачання природного газу споживачам Закарпатської області. Сьогодні компанія постачає газ більше, ніж 280 тис. побутовим споживачів та понад 4200 – непобутови

Про Захід