Ужгородців запрошують на книжкові виставки присвячені Закарпаттю

Опубліковано:

У ці березневі дні шанувальники художнього слова: учні середніх навчальних закладів обласного центру, літератори-початківці, творча молодь, гості міста, – мають можливість ознайомитись із новими цікавими книжковими виставками в народному музеї літератури Закарпаття (м. Ужгород, пл. Жупанатська, 3), який діє при обласній організації Національної спілки письменників України. Їх експозиції створено спілчанами за підтримки працівників обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка.
Виставка “Наші краяни в українській літературі” ознайомить із творчим доробком сучасних закарпатських письменниць. Тут представлено поетичні збірки Надії Панчук, Марії Головач, Людмили Кудрявської, Тетяни Ліхтей, Христини Керити, Мар'яни Нейметі, Тетяни Рибар, Лідії Повх, Мар'яни Шутко, Олени Пекар, Ольги Тимофієвої, Ірини Гармачій, Віри Фесенко та ін. Досить широко представлена творчість письменниць, які пишуть для дітей, – Галини Малик, Лідії Повх, Оксани Фулитки, Вікторії Жупан. Збагачують експозицію видання прози Вікторії Андрусів, Наталії Дурунди, книжки письменниць, які пишуть угорською мовою, – Магди Фюзеші та Єви Берніцкі.
Привертають увагу “Літературні портрети” Олександри Ігнатович, а також упорядковані нею збірники “Сім крутих перевалів” та “Літературне Закарпаття – 2017”, у яких, до речі, вагомо представлені наші краянки, творчість яких є справжньою коштовною самобутньою окрасою всієї сучасної української літератури.
Наступна книжкова виставка – “Живе Карпатська Україна”, присвячена 80-річчю створення Карпатської держави у березні 1939 року. Її основу склали історико-документальні матеріали, з яких дізнаємось як творилась Карпатська Україна, як боролись за неї кращі сини Срібної землі і патріоти з різних куточків України. Тут бачимо історію нашого краю в контексті героїчного літопису звитяг за українську державність.
Досить широко представлено на тій же виставці твори співців та оборонців Карпатської України, які в ті буремні роки були у вирі драматичних подій, – найповніше видання вибраних творів Зореслава “Блакитні ескадри”, том вибраних поезій Андрія Патруса-Карпатського “Голуба далечінь”. Поряд найповніше на даний час зібрання прози письменника і посла Сойму Карпатської України Юрія Станинця, проза Олександра Сливки, а також полум'яна поезія Івана Ірлявського та його побратимів, яку вміщено в збірнику “Моя Карпатська Україна”. Звичайно, що така виставка не уявляється без творів Августина Волошина, видань присвячених дослідженню його багатогранної діяльності як політика, педагога, вченого. З цікавістю сприймається роман сучасного письменника і вченого Сергія Федаки “Карпатський кросворд” про драматичні тогочасні події, а також унікальна книжка “Минулося незабулося”, в якій подано зібрані Іваном Хлантою кращі зразки народнопоетичної і пісенної творчості про героїку Карпатської України. Глибшому пізнанню й осмисленню важливої дати – 80-річчя Карпатської України, – сприяють наукові дослідження, подані в журналах “Тиса”, “Карпатський Край”, редактором яких був письменник Василь Кухта.
Отже, письменники і бібліотекарі доклали всі зусиль, щоб мовою книжкових виставок розповісти широкому колу шанувальників української літератури і, зокрема, юних поколінь наших співвітчизників про красу, ніжність і водночас гартовану в боротьбі за незалежність України мужність і незламність художнього слова співців Карпатського краю.

Євгенія Напуда

Про Захід