Студенти УжНУ вчилися тактичній медицині

Опубліковано:





 Україна нині, на жаль, у такому становищі, що кожен громадянин повинен уміти захищатися, надавати першу допомогу собі та іншим. Саме тому на базі Закарпатського обласного військового комісаріату провели дводенний тренінг “Знати, щоб врятувати”, у якому взяли участь представники військових частин місцевого гарнізону, медичні працівники, студенти-медики нашого вишу, волонтери, добровольці, а також школярі з Києва, Черкас, Тернополя, Іршави та Ужгорода.

Один із організаторів заходу – лікар-інтерн Ужгородського національного університету Ерік Глеба – розповів, що значна кількість військовослужбовців, які сумлінно стоять на захисті України, все ж не володіють навичками самодопомоги під час бойових дій. Волонтери, які їздять у зону АТО, супроводжуючи гуманітарні вантажі, також часто не мають елементарних знань про надання першої долікарської допомоги. Близько 87% смертей у бою відбуваються до того, як поранений дістанеться до лікарняного закладу.

Вишкіл з тактичної медицини складався із 9 тренінгів, серед яких, зокрема, основи евакуації, зупинка кровотечі при пораненнях, серцево-легенева реанімація, накладання пов'язок та шин, транспортування постраждалих тощо.

“Знання та навички, які ми намагаємося передати учасникам під час таких тренінгів, знадобляться і в мирний час, і в умовах бойових дій. Наше завдання полягає в тому, аби в стислі терміни підготувати якомога більше людей, спроможних за будь-яких нестандартних ситуацій не лише надати першу домедичну допомогу, а й керувати при потребі мобільними медичними пунктами”, – зауважив Ерік Глеба.

Завершилися дводенні заняття перевіркою засвоєних знань: всі учасники вишколу виконали тестові завдання, спеціалізовані навчальні вправи з долікарської допомоги та отримали сертифікати учасників вишколу з тактичної медицини, – повідомляє Медіацентр УжНУ.

 


Про Захід