На Тячівщині відзначили традиційне румунське свято весни «Мерцішор» (Фото)

Опубліковано:

 

У неділю, 3 березня, в с. Глибокий Потік на Тячівщині відбувся обласний фестиваль румунського народного мистецтва “Мерцішор”. Цього року свято набуло міжнародного масштабу, на нього крім керівництва області, а також Тячівського й Рахівського районів, завітали заступник голови повітової ради повіту Марамуреш Дору Динкуш та віце-консул Румунії в смт. Солотвино Георге Ангел.

Закарпатські румуни століттями відзначають прихід весни фестивалем, який супроводжується колоритними національними традиціями й атрибутикою. Учасники заходу прикрашають одяг різноманітними бутоньєрками (мерцішорами), які є символом свята. Поєднання білих і червоних стрічок символізує кров юнака, пролиту на сніг за кохану, і відродження життя.

Свою вітальну промову Геннадій Москаль традиційно проголосив румунською мовою, привітавши присутніх зі святом приходу весни. А заступник голови повітової ради Марамуреша Дору Динкуш подякував голові Закарпатської ОДА за співпрацю й презентував книгу “100 мараморошських особистостей, які зробили історію”. На плідній співпраці і дружніх зв'язках між закарпатцями і румунами акцентував у вітальному слові й віце-консул Румунії Георге Ангел.

Відтак на головній сцені фестивалю посадовці нагородили переможців обласного конкурсу дитячої творчості “Мерцішор – свято весни”. Розважальну програму свята відкрила народна артистка України Лілія Сандулеса, а продовжили самодіяльні колективи з Румунії та Закарпаття. У фестивальному містечку під час святкування діяли ярмаркові та гастрономічні локації.

Прес-центр Закарпатської ОДА

Про Захід