Рік роботи Франківської міської ради (аналітика)

Опубліковано:

 

Троє депутатів Івано-Франківської міської ради ризикують утратити мандати через пропуски сесійних засідань 2018 року. Один з них – “свободівець” Петро Гавриш – не був на жодному засіданні. Опозиційність окремих депутатів та цілих фракцій не перевищує 1-2%. З кожним роком кількість обранців, незадоволених політикою провладної більшості, зменшується. Чи є серед прогульників охочі стати нардепами вже цієї осені та чому опозиція виявляє нерішучість у голосуваннях – деталі в моніторингу депутатської роботи від Руху ЧЕСНО.

Сесії з порушенням регламенту

Уже третій рік депутатської каденції “свободівець” Петро Гавриш не полюбляє відвідувати засідання сесій або своєї профільної комісії. Минулого року в представника партії провладної більшості своєрідний рекорд – депутат Гавриш прогуляв 100% сесійних засідань. Щоправда, важливу бюджетну комісію, де він є секретарем, відвідував майже сумлінно, пропустивши лише останнє засідання 2018 року. Прізвище депутата було на слуху через конфлікт з атовцем. Як повідомляло місцеве видання “Курс”, 2016 року під час слухань стосовно масштабної забудови на вулиці Макогона, за яку агітував Гавриш і вся фракція ВО “Свобода“, виник конфлікт. Тоді між Олексієм Замковим, котрого підтримала громада, та Петром Гавришем сталася бійка. Замковий відреагував на образливі вигуки Гавриша ляпасом. Натомість депутат намагався копнути атовця, проте люди його відтягнули. “Свободівці” звернулися до поліції зі скаргою на Замкового, і проти активіста відкрили кримінальне провадження за “побої без тілесних ушкоджень”. Розгляд справи досі триває.

Ми не змогли сконтактувати з депутатом Гавришем, щоб він пояснив свої систематичні пропуски сесійних засідань. Не вдалося почути й думку очільника фракції “Свобода” в міськраді Романа Онуфріїва.

У переліку кандидатів на відкликання є і дві представниці “Самопомочі” – голова фракції Ірина Кулинич та депутатка Олександра Федорук. Вони обоє 2018 року пропустили 5 з 8 засідань сесій, тобто 62,5%.

Кулинич, як повідомляв Рух ЧЕСНО, потрапляла до цього списку й 2016 року. Депутатство в Івано-Франківській міській раді вона поєднує з посадою начальниці Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради.

Свої пропуски Ірина Кулинич пояснює неправильним плануванням сесійних засідань:

“Я б сказала, що планування в Івано-Франківській міській раді взагалі відсутнє. Від серпня до грудня не було сесій, а від грудня – аж дві позачергові. У Львові, наприклад, сесійне засідання кожен третій тиждень. Я посадова особа Львівської міської ради, і бували дні, коли засідання у Франківську та Львові збігалися”.

Згідно з регламентом Івано-Франківської міської ради, депутатів на сесію мають скликати за потреби, але щонайменше раз на квартал. Розпорядження про скликання сесії повинні доводити до їхнього відома не пізніше ніж за 10 днів до засідання із зазначенням дня та години, місця проведення й питань, які розглядатиме рада. У разі позачергової сесії інформування депутатів здійснюється за день до засідання.

Олександра Федорук теж розповідає, що пропускала сесії з поважних, на її думку, причин – через відпустку та відрядження або внаслідок несвоєчасного повідомлення про позапланові засідання.

Зазначимо, що закон не передбачає поважних причин для пропускання засідань. Відтак, якщо депутат не в змозі працювати ефективно, він може добровільно скласти мандат або ж його можуть відкликати виборці. Наступним до ради без проведення виборів потрапляє представник тієї самої політсили, депутат від якої вибув.

Нагадаємо, що депутатка Федорук має бізнес. Минулого року вона вскочила в скандал через конфлікт інтересів, адже проголосувала “за” розгляд клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для своєї фірми, у зв'язку з чим отримала адмінпротокол від правоохоронців. Свої дії Федорук Руху ЧЕСНО не коментує, а каже лишень, що справа слухається в суді.

Депутат Ігор Саварин, який пройшов до міськради від партії “УКРОП”, потрапив до списку кандидатів на відкликання через пропуски 100% засідань комісії з питань регламенту та депутатської діяльності. Щоправда, 2018 року вона збиралася тільки один раз. 2017-го ця комісія засідала чотири рази, і на жодному із засідань Саварин також не був присутнім, як і депутат-“свободівець” Андрій Грималюк. Про це йдеться на сайті Івано-Франківської міської ради. Як повідомлялося на сайті ЦПС, через відсутність кворуму комісія протягом року була бездіяльною. У межах її повноважень – контроль відповідності рішень ради чинному законодавству та Конституції України, питання депутатської етики, захист прав людини. Пояснити свої систематичні прогули впродовж не одного року депутат у коментарі Руху ЧЕСНО відмовився, пославшись на те, що вже це робив, проте, коли й кому, не повідомив.

2017 року партія “УКРОП” виключила зі своїх лав Ігоря Саварина через систематичні порушення положень про фракцію й голосування всупереч її рішенням за питання порядку денного Івано-Франківської міської ради, які, за оцінюванням фракції, мають ознаки корупційності. Про це йшлося в повідомленні на сайті партії “УКРОП” в Івано-Франківську.

У списку прогульників – забудовники та претенденти в нардепи

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, вважаються ті, хто пропустив від 25% до 50% засідань сесій і/або комісій.

Минулоріч до списку прогульників потрапили 12 депутатів. Третина з них – представники партії “Солідарність”, троє з яких – місцеві забудовники Володимир БалагураПетро Гречанюк і Сергій Палійчук.

Вони пропустили 2 з 8 засідань сесій за рік. Депутат Палійчук не пригадує причин своїх прогулів, але запевняє, що вони були поважними, хоча законом таке не передбачено. В амбітного молодого політика ми також поцікавилися його планами на найближчі вибори до Верховної Ради. Їх Палійчук не заперечив, відповівши, що поки що зберігатиме інтригу.

Не відкинув можливості балотуватися до парламенту й ще один депутат-прогульник, очільник фракції “УКРОП” у міськраді Володимир Олійник. Торік він пропустив 3 з 8 сесійних засідань.

“Є позачергові сесії, які призначають за день чи кілька днів. А я їжджу країною. Останній рік займаюся президентською кампанією Олександра Шевченка. Читаю семінари та тренінги”, – пояснює свої пропуски депутат.

Щодо планів стати нардепом каже, що робить кроки для того, аби партія його висунула, але остаточне рішення буде відоме у вересні.

“Свободівці” Віталій БуркоРоман Харук та Сергій Абрам'як, котрі теж потрапили до списку прогульників, так і не пригадали, чому їм не вдалося відвідати всі сесії минулого року, але запевнили, що причини були поважними. Депутат Абрам'як, щоправда, засумнівався, що взагалі пропускав сесійні засідання:

“Треба точно перевірити, при моїй пам'яті я був на всіх. Може, десь забув розписатися, вони ж дають список за реєстрацією. Був випадок, коли 2016 року мене не зареєстрували, а я навіть фото маю, що тоді був у сесійній залі”, – коментує Абрам'як.

Зазначимо, що зведена інформація стосовно пропускання пленарних засідань депутатами міської ради та за результатами голосувань депутата Абрам'яка збігаються. 2018 року він таки прогуляв 2 з 8 засідань сесій.

Щодо намірів стати народним депутатом Абрам'як повідомив, що напевно не планує балотуватися до Верховної Ради й, окрім того, як вдалося зрозуміти з його пояснень, партія “Свобода” висуватиме до парламенту Оксану Савчук. До речі, 2018 року ця депутатка теж пропустила дві сесії, тому вперше за каденцію потрапила до списку прогульників.

На фото: секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук та мер Івано-Франківська Руслан Марцінків

“Я була на лікарняному два тижні. В один день завершилася чергова сесія й була відкрита позачергова, тому вийшло дві сесії”, – коментує депутатка.

Савчук, яка є секретарем міської ради, веде активну роботу на своєму виборчому окрузі. Як твердять її колеги, вона балотуватиметься в нардепи за міським округом. Щоправда, сама депутатка в коментарі Руху ЧЕСНО сказала, що партія поки що не ухвалила жодного рішення щодо виборів до Верховної Ради.

Очільник фракції “Солідарність”, яка є другою за кількістю депутатів у раді, Петро Шкутяк прогули своїх однопартійців коментує стисло:

“У них на те були поважні причини”.

І жодним чином не зважає на те, що закон таких причин не передбачає.

Мінус до партійної відповідальності “Українській народній партії” додав екс-депутат та екс-мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, який систематично пропускав засідання сесій і комісії. 2018 року він не був на жодному засіданні комісії з питань житлово-комунального господарства, прогуляв 2 з 5 сесійних засідань за півроку. 2016-го, як повідомляв Рух ЧЕСНО, він став кандидатом на відкликання. У червні 2018 року Анушкевичус із власної волі склав мандат, наголосивши, що його політичний час добіг кінця. І тільки в грудні 2018-го в депутатському кріслі його замінив однопартієць та наступний у партійному списку кандидат Михайло Верес.

Нерішуча опозиція

Є депутати, які реєструються на засіданнях, і система маркує їх як присутніх, але при цьому вони не беруть участі в голосуваннях. Депутат зобов'язаний голосувати “за”, “проти” чи “утримався”. Він має представницький мандат і не голосувати не може.

2018 року депутатів, котрі не брали участі в голосуваннях за понад 50% питань, було аж 9. П'ятеро з них пройшли до міськради від партії “УКРОП”, яка заявила про себе як про опозицію.

До списку нерішучих потрапили й кандидати на відкликання.

Очільник фракції “УКРОП” Володимир Олійникназиває “укропівців” у раді конструктивною опозицією й не погоджується з трактуванням їх як нерішучих.

“Укропівці” дарують мерові Івано-Франківська асфальтову чупакабру як натяк на поганий стан доріг у місті

“Це небажання брати на себе відповідальність за рішення, які голосуються пакетом, без пояснень і з обговореннями в закритому колі. Своєрідний заклик до влади: не враховуєте нашої думки – то відповідайте самі”, – пояснює ігнорування голосувань головний “укропівець”.

Зауважимо, що для цього існує кнопка “утримався”. А інакше, коли депутат не натискає жодної кнопки, він може просто піти із засідання й не працювати.

Олійник каже, що фракція певний час не голосувала за бюджетні та земельні питання, але згодом її члени погодилися в тому, що повинні підтримувати підприємців і не всі проекти таких рішень є корупційними, тому ті, котрі попередньо вивчили, “укропівці” підтримують. Як одну з ключових проблем називає неможливість їхніх представників потрапити до бюджетної комісії.

“Раз на півроку ми пишемо заяви, щоб когось із нас туди включили. На сесію вони виносяться, але підтримки не набирають. Є нагла воля мера і представників “Свободи”, щоб нас там не було”, – коментує Олійник.

Щодо партії “Самопоміч”, яка від початку каденції нібито була в опозиції спільно з “УКРОПом”, Олійник пояснює: оскільки в її представників є бізнес, що залежить від волі більшості, то в певних голосуваннях вони виявляють лояльність.

Про те, що в раді більше немає дієвої опозиції, каже й депутат-“укропівець” Дмитро Чміль:

“На початку каденції цієї ради була провладна більшість і так звана опозиція: “УКРОП”, “Самопоміч”, “УНП”. Що маємо зараз? Представники двох останніх партій фактично голосують, як більшість. Із 15 нас залишилося п'ятеро. Раніше можна було блокувати питання, а зараз ні”.

Депутат протягом багатьох років є директором однієї зі шкіл міста. Він зазначає, що його навчальний заклад потерпає від того, що він не належить до політичної більшості в міськраді.

“Я керую однією з найбільших шкіл міста, і з 2015 до 2017 року вона фінансувалася чи не найгірше – лише за захищеними статтями. А на ремонти, добудови, утримання закладу гроші не виділялися. Минулого року було трохи краще, адже у зв'язку з реформою НУШ мали надати допомогу для початкових класів”, – нарікає Чміль.

Депутат від “Солідарності” Андріан Волгін, котрий також опинився в списку нерішучих, каже, що не голосує за більшість питань, адже не встигає їх вивчити та не підтримує голосування пакетом.

“Не голосую – для мене те саме, що й утримався. Багато питань роздають за 20 хвилин до сесії. Це ж було і з міським бюджетом”, – пояснює свою позицію не голосувати Волгін.

Свою опозиційність депутат показує яскравими вчинками. Так, 2016 року він голодував під будівлею міської ради, вимагаючи повернути до комунальної власності міський спортивний комплекс “Олімп“. А 2017-го прикував себе до батареї в кабінеті мера – він вимагав від міського голови розв'язати питання щодо підготовки судового позову про розірвання договору оренди земельної ділянки поблизу міського озера в Івано-Франківську, яку забудовувала компанія родини нардепа від “БПП” Юрія Солов'я.

Загальний рівень опозиційності міської ради не досягає 1%. Як опозиційність Рух ЧЕСНО розцінює голосування депутатами “проти” та “утримався”.

 

 

Про Захід