Як Мукачеву вдалося стати одним із лідерів медичної реформи на Закарпатті: секрети успіху, плани та стратегії

Опубліковано:

Закарпатське місто Мукачево не раз називали лідером у галузі реформування системи охорони здоров'я. Там першими у краї запровадили повну комп'ютеразацію в медичних закладах, створили систему клієнтського сервісу, провели повноцінну агітаційну кампанію за підписання декларацій із сімейними лікарями. Якщо Ужгород наразі може похвалитися 64% населення, яке вже обрало сімейних лікарів, то у Мукачеві цей показник перевищив 72%. Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Мукачева вже має власний брендований знак, сервіс-менеджера, сучасні ремонти у більшості амбулаторій. То як же цього вдалося добитися у такий короткий термін – “Про Захід” дізнавався у його керівника Євгена Мешка.

– Пане Євгене, чим ви пояснюєте такі успіхи Мукачева у впровадженні медичної реформи?

– Так сталося, що в Мукачеві реформування в галузі охорони здоров'я місцева влада почала ще до того, як це впровадили на державному рівні. Вже у 2016 році ми почали комп'ютеризацію медичних установ та встановлення  медичної інформаційної системи. Міський голова Мукачева мав свою стратегію і своє бачення того, як потрібно рухатися далі. Так співпало, що рух у цьому напрямку почався і на всеукраїнському рівні, тож ми активно включилися у те, аби наші пацієнти якомога скоріше могли відчути зміни.

– Знаю, що, вигравши конкурс, ви також стали тренером із впровадження системи міжнародної класифікації первинної медичної допомоги. Як такого молодого керівника та тренера сприймали на Закарпатті старші і досвідченіші медики?

– Не думаю, що на цьому варто акцентувати. У мене від початку була прекрасна команда, яка хотіла змін і знала, як їх можна досягти. Повірили у таку можливість і всі мукачівські медики, тому результати зараз видно неозброєним оком.

– Чим же первинна ланка Мукачева може наразі похвалитися?

–  Ну що ж, наразі ми маємо сім відремонтованих амбулаторій, у яких представлений весь спектр оснащення для обстеження пацієнтів. Ще три амбулаторії відремонтуємо протягом цього року, тож до кінця 2019-го усі 10 місцевих амбулаторій матимуть сучасний гарний ремонт з якісними медичними та офісними меблями. Більше 72% населення Мукачева вже обрало сімейного лікаря. Крім того, ми постійно проводимо тренінги для покращення кваліфікаційного рівня лікарів. Головне для нас – це здоров'я наших пацієнтів, і ми дуже стараємося, аби вони відчули зміни.

– Розкажіть, як нині пацієнт “первинки” може потрапити до свого лікаря?

– Тепер це працює так: пацієнт, котрий уклав декларацію зі своїм сімейним лікарем, може записатися на прийом дистанційно, по телефону. З наступного тижня ми запускаємо в Мукачеві спеціальний кол-центр з єдиними номером, на який надходитимуть 90% усіх дистанційних звернень стосовно сімейної медицини. За цим єдиним номером пацієнти зможуть уточнити, як укласти декларацію, де знаходяться амбулаторії, як працює їхній лікар та записатися на прийом. Стояти під дверима кабінету вже не потрібно – вам скажуть час, на який лікар вас чекатиме.

Після огляду усі відомості про стан пацієнта та рекомендоване лікування лікар заносить до електронної картки пацієнта. Поки що ці дані також дублюються в паперовому вигляді, тобто, лікар роздруковує відомості і вклеює у паперову картку. Це додаткове навантаження, до того ж значні витрати паперу та фарби, тож ми дуже чекаємо відміни такої практики. Взагалі МОЗ нас орієнтує, що вже з березня 2019-го дублювати відомості не буде потрібно.

Аби потрапити до вузького спеціаліста, поки направлення від сімейного лікаря не є обов'язковим – це лише рекомендація. А от із 1 липня (за планами) вузькі спеціалісти у поліклініках прийматимуть пацієнтів лише за направленнями, у протилежному випадку пацієнти муситимуть оплатити візит із власної кишені. Саме тому кожному важливо таки обрати собі сімейного лікаря і укласти з ним декларацію. Термін дії цієї процедури МОЗ продовжив до 1 липня.

– Як вам вдалося добитися того, що мукачівці так активно почали укладати декларації з сімейними лікарями?

– Мабуть, спрацювала широка рекламна кампанія. Ми просили пацієнтів укласти декларації і на місцевому телебаченні, і у соцмережах, у громадському транспорті крутили спеціально відзняті відеоролики. Крім того, ми ходили на підприємства, організовували зустрічі з колективами великих організацій та установ, пояснювали, агітували і запрошували. Так і вийшло. Зараз ми, наприклад, схожу акцію робимо по вакцинації. Тут у нас теж дуже хороші показники, наприклад, щеплення КПК (проти кору, паротиту та краснухи) наразі має 97% усього дитячого населення міста.

– Скажіть, чи залишилися ще серед лікарів скептики реформи у первинній ланці охорони здоров'я?

– Я особисто таких не знаю. Наші медики задоволені змінами, хоча медаль, як відомо, має два боки. Так, лікарі отримали значне підвищення заробітної плати, але отримали й більше навантаження. Тепер вони отримують зарплатню за кількість пацієнтів, котрі уклали з ними декларації. Наприклад, популярний сімейний лікар, обслуговуватися в якого виявили бажання 1800 пацієнтів (це – максимально допустиме навантаження на сімейного лікаря), нині заробляє близько 20 тисяч гривень. Але є у нас і такі лікарі, котрі не набрали і 500 пацієнтів, тож вони, відповідно, і заробляють набагато менше.

– Що буде далі з такими “непопулярними” сімейними лікарями?

– Остаточно ще не вирішено. Можливо, такий лікар зможе підвищити кваліфікацію, з часом виправити своє становище, завоювати більший авторитет у пацієнтів.

– Коли остаточно все вирішиться з ремонтами, оснащенням, деклараціями, що буде далі?

–  Зараз справді реалізовується лише перший етап, скажімо так, технічний, коли велика увага приділяється оновленню матеріальної бази. А наступні етапи реформи первинної ланки стосуватимуться покращення якості медичної допомоги. Будемо визначати: а як лікарі працюють, який стан здоров'я мають їхні пацієнти, що вони неправильно роблять? Тобто, працюватимемо над якістю послуг та постійним підвищенням кваліфікації медиків.

Хочу також наголосити, що ми готуємося створити на нашій базі Центр передового досвіду. У цьому нам допоможе виграний грант від “USAID”, який має 10 етапів реалізації, серед яких розроблення фінансового плану, довготривалої стратегії, брендування закладу, створення системи клієнтського сервісу та багато чого цікавого. Дещо з цього ми вже маємо, а над іншим активно працюємо. Тож наступного року, якщо все вийде, матимемо сучасний центр, до якого приїздитимуть медики з усієї області, аби отримати нові знання і перейняти наш досвід.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

Про Захід