На Рівненщині встановлено 13 випадків порушень підприємцями виплати заробітної плати

Опубліковано:

 

В Головному управлінні ДФС у Рівненській області нагадують платникам податків, що мінімальна заробітна плата є  державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2019 року становить: у місячному розмірі – 4173 грн., у погодинному розмірі – 25,13 гривень.

У фіскальному відомстві  зазначають, що  суб'єкти господарювання – роботодавці, які знаходяться в “групі ризику” – виплачують середню заробітну плату нижче мінімальної, перебувають  на постійному контролі податківців, з ними проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу, акцентуючи увагу на питаннях щодо легального використання найманої праці, збільшення розміру заробітної плати, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Адже офіційне оформлення трудових відносин і дотримання норм трудового законодавства є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Крім того, таким роботодавцям наголошують про посилення відповідальності за порушення законодавства про працю в зв'язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати.

Як наголошує в.о. начальника Головного управління Анатолій Клячук, важливо викорінити такі явища, як неоформлена праця, зарплата “у конверті”, недотримання роботодавцями соціальних гарантій, адже це зменшує доходи місцевих бюджетів, Пенсійного фонду і фондів соціального страхування, створює дефіцит коштів, необхідних для фінансування соціальних видатків.

Лише у січні поточного року перевірками вже було встановлено 13 випадків порушень підприємствами та фізичними особами – підприємцями виплати заробітної плати  з порушенням  норм діючого законодавства. За результатами таких перевірок  бюджети додатково отримають 2726,9 тис. грн. податку  на доходи фізичних осіб, 102,0 тис. грн. військового збору та 6014,8 тис. грн. єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, інформує ГУ ДФС у Рівненській області.

 

 

 

 

Про Захід