Тенденції політреклами на Закарпатті: побільшало білбордів із назвами партій, які містять ознаки прихованої агітації

Опубліковано:

 

На початку лютого в Ужгороді та інших містах Закарпаття спостерігачі ОПОРИ зафіксували носії зовнішньої реклами із символікою кількох  політичних партій, а не іменами кандидатів на пост Президента України. Наприклад, стала масовою поява білбордів із назвою політичної сили “БПП “Солідарність”, о може мати ознаки прихованої  реклами чинного Президента, якого ЦВК  зареєструвала як самовисуванця.

В  Ужгороді, а також у Тячівському районі спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд із символікою партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. На плакаті написано – “Реальні справи, а не брехливі обіцянки” та вказано назву політичної сили. Вихідних даних на борді немає. Прикметно, що ці білборди з'явилися на місці тих, де раніше була реклама з іменем чинного Президента як потенційного кандидата.

5 02 2019 Zakarpattia solidarnist

У перші дні лютого на Закарпатті почали з'являтися білборди із символікою й інших політичних сил, з якими асоціюються кандидати на пост Президента, однак згадок з іменем самих кандидатів на плакатах немає. Мова йде, наприклад, про білборди політичної сили “Опозиційний блок” із написом “Мир та розвиток”, проекту “Опозиційна платформа – За життя” на яких зображена квітка соняшника та назва партії, а також білборди із написом “Слуга народу”, що може розцінюватися і як реклама політичної партії, і як реклама серіалу.

5 02 2019 Zakarpattia bord opo blok

5 02 2019 Zakarpattia bord za zhyttia

5 02 2019 Zakarpattia bord sluha naroda

На початку лютого на вулицях Ужгорода  з'явилися білборди кандидатів Олександра Вілкула та Сергія Тарути. На білборді Сергія Тарути зображене фото політика та напис – “Тарута йде в Президенти! Країна запрацює”. Згідно вихідних даних, установа, що здійснила друк – ПП “Арніка-2”, відповідальний за випуск Арсірій Я. О., замовник – кандидат на пост Президента України Тарута С. О.

5 02 2019 Zakarpattia taruta bord

На плакатах Олександра Вілкула, які розміщені в Ужгородському районі, також зображене фото політика й напис – “Опозиційний блок – наш кандидат Олександр Вілкул”. Вихідних даних на білборді немає, про що представники ОПОРИ повідомили поліцію. Однак в Ужгороді є білборди цього ж кандидата і з вихідними даними. На них також розміщене фото кандидата та напис – “Вілкул 2019. Війни не буде. Опозиційний Блок – партія миру та розвитку”. Згідно з даними, які є на плакатах, замовник бордів – Муравйова Ю. П., відповідальний за випуск – Антонюк В. П., тираж 100 штук, друк – ТОВ “Торговий дім “Гранд Афіш”. Припускаємо, що плакати без даних – старіші.

5 02 2019 Zakarpattia vilkul

6 02 2019 Zakarpattia vilkul z

Крім цього, в Ужгороді станом на 6 лютого є білборди кандидата у Президенти Євгенія Мураєва із вихідними даними. На плакаті зображено фото політика та напис – “Євгеній Мураєв – наш Президент”. Згідно з вихідними даними, борди надрукували у ТОВ “Торговий дім “Гранд Афіш”, тираж 1100 екземплярів, відповідальний за випуск – Заборін Д. С., замовник  кандидат на пост Президента України Мураєв Євгеній Володимирович.

6 02 2019 Zakarpattia muraiev bord

В Ужгороді станом на 4 лютого спостерігачі ОПОРИ фіксують борди кандидатки Юлії Тимошенко синього та жовтого кольорів, на яких є прізвище кандидатки та напис – “Я вірю в Україну”. Цікаво, що на декотрих бордах є вихідні дані, а на інших – відсутні. На одному із плакатів вказано, що замовником є політична партія “ВО “Батьківщина”, установа, що здійснила друк – ТОВ “Гран Афіш Україна”, наклад – 2442 примірника. Варто відзначити,  що ці борди ОПОРА зафіксувала 28-29 січня, коли у кандидатки ще не було створено виборчого фонду. Згадані білборди висять на вулицях і зараз. Аналогічні борди є і в інших містах області, зокрема – у Тячівському районі. Представники ОПОРИ звернулися з цього приводу до поліції із відповідними заявами стосовно агітації кандидатки не з виборчого фонду.

5 02 2019 Zakarpattia bord tymoshenko

5 02 2019 Zakarpattia bord tymoshenko 2

5 02 2019 Zakarpattia bord tymoshenko 3

Станом на 4 лютого в Ужгороді масово наявні  білборди кандидата у Президенти Олега Ляшка, які зафіксовані ще 31 січня. На вулицях міста ОПОРА зафіксувала рекламу політика із текстом “Народний Президент”, “Справедлива пенсія – це можливо”, “Захист українців”, “Земля українцям! Це можливо!”, “250 депутатів – це можливо!”, “Доступні ліки! Це можливо!”. Крім написів, на багатьох плакатах із прізвищем кандидата розміщене і його фото. На декотрих з них вказано, що замовником є кандидат на пост Президента України Ляшко О. В., друк: товариство з обмеженою відповідальністю “Р-К Важлива директорія”, тираж – 60 примірників, відповідальний за випуск Левчук Є. Є.. На декотрих плакатах інформація про замовника та установу, що здійснила друк вказана та сама, однак кількість роздрукованих примірників – різна. Відзначимо, згадані білборди з'явилися приблизно 30-31 січня, на той момент Олег Ляшко ще не створив виборчого фонду. Представники ОПОРИ в Ужгороді і Тячівському районі звернулися до поліції із відповідними заявами на ті борди політика, на яких не було вихідних даних, і на ті, на яких дані були в момент, коли кандидат ще не створив виборчого фонду. 

5 02 2019 Zakarpattia liashko bord bez

5 02 2019 Zakarpattia liashko bord

5 02 2019 Zakarpattia liashko bord 1

На білбордах кандидата у Президенти Анатолія Гриценка вихідні дані є. На плакатах зображене фото політика, ім'я та напис – “Чесний Президент служитиме людям, програма Анатолія Гриценка. Чесних більше”. На плакатах вказано, що замовник – довірена особа кандидата Гриценка А. С. – Денисюк О. В., відповідальний за випуск – Нещадим М. І., тираж – 1200 екземплярів, надрукувано ТОВ “Торговий дім “Гранд Афіш”.

5 02 2019 Zakarpattia hrytsenko

Також в Ужгороді розміщені білборди кандидата Андрія Садового із написом “Єдиний шанс на зміни. Саме Зараз! Андрій Садовий” та фотографією політика. Замовник бордів – О. В. Лаврик, тираж – 6 штук, установа, що здійснила друк – ФОП Уваров О. В.. Такі ж білборди є в Тячівському районі.

5 02 2019 Zakarpattia sadovyi bord

На рекламних плакатах кандидата у Президенти Ігоря Шевченка вихідні дані є. На бордах розміщене фото політика, його ім'я та напис – “Хочеш стати дружиною президента? Ігор Шевченко шукає кохану!”. Згідно з вихідними даними, які є на бордах, замовник – Шевченко Ігор Анатолійович, надруковано – ПП “Арніка-2”, замовлення №12019/2, тираж – 80 штук, відповідальна особа – Верес Максим Андрійович, однак вихідні дані надруковані дуже дрібним шрифтом, який складно прочитати.

5 02 2019 Zakarpattia shevcenko ihor bord

Крім цього, спостерігачі ОПОРИ зафіксували на вулицях обласного центру Закарпаття плакати із фото чинного Президента України Петра Порошенка разом із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм священиками та написом “Томос для України”. На цих білбордів вихідні дані відсутні.

5 02 2019 Zakarpattia porpshenko bord

Крім цього спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди Арсенія Яценюка та політсили “Народний Фронт”. Як відомо, Арсеній Яценюк цього разу на пост Президента України не претендує. На плакатах політика зображене його фото та напис – “Ніколи не здавайся, коли віриш в Україну, 100 років Соборності”, а також логотип партії “Народний Фронт”. Також є плакати цього ж політика із написами – “Ніколи не здавайся, коли за тобою правда”, “Ніколи не здавайся, коли ворог на твоїй землі” та “Енергетична незалежність України”.

5 02 2019 Zakarpattia nar front

5 02 2019 Zakarpattia nar front 1

5 02 2019 Zakarpattia nar front 2

5 02 2019 Zakarpattia nar front 3

“У факті, що окремі політичні сили рекламують назви своїх партій без імен кандидатів можуть вбачатися ознаки прихованої агітації, – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Ярослав Гулан. – Особливо це видно на прикладі партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, де уже у назві є ім'я чинного Президента. Формально закон не порушено, оскільки партія не висунула свого кандидата. Але це формально дає як можливість згадувати ім'я конкретного кандидата у Президенти на білбордах навіть у період, коли це заборонено Законом (наприклад, в останню суботу перед голосуванням), так і фінансувати розміщення таких білбордів не за рахунок виборчого фонду. Тут можуть бути порушені вимоги статті 11 Закону “Про вибори Президента України”, де, серед іншого, йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах рівності всіх кандидатів на пост Президента України. А не кожен кандидат може рекламувати партію із своїм іменем”.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону “Про вибори Президента України”, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про Захід