На Львівщині зареєстрували спалахи кору в 15 загальноосвітніх школах

Опубліковано:

 

Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби

У Львівській області за 2018 рік зареєстровано 11 474 випадків (інтенсивний показник 451,54) захворювань на кір, проти 92 випадків (інтенсивний показник 3,64)  в 2017 році. Серед дітей до 17 років  захворіло 8 243 осіб (71,8%), з них не щеплені 77,0 %. Два випадки захворювання на кір були летальними – діти віком 3 роки, не щеплені. Захворюваність реєструвалась на усіх адміністративних територіях, найбільша кількість випадків у м. Львів,  м. Дрогобич, м. Червоноград, Яворівський, Пустомитівський, Перемишлянський, Жовківський, Городоцький, Стрийський, Дрогобицький  райони, інформує Л.Бойко, лікар-епідеміолог ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”.    

У 2019 році за тиждень (17.01-23.01) зареєстровано 556 випадків  кору, в т.ч. 376 дітей до 17р., що становить 67,6%, серед  дорослих  – 180 випадків (32,4 %). За попередній тиждень (10.01-16.01) – 629 випадків. Найбільше випадків зареєстровано у віковій групі  5–9 років. 80,6% хворих дітей не мають щеплень проти кору.  Госпіталізовано з діагнозом   кір в інфекційні стаціонари області 310 осіб ( 55,7%), у тому числі 181 дитина віком до 17 років. 

З початку року захворіли на кір за первинними діагнозами 2112 осіб, в т.ч. 1388 дітей, 724 дорослих. За останній тиждень зареєстровано 16 спалахів в організованих колективах: загальноосвітні школи -15, ліцей – 1 ( м. Львів – 6 вип., Пустомитівський район – 5 вип., Буський. Дрогобицький, Миколаївський, Самбірський, Стрийський райони – по 1 вип. ). Захворіло 55 осіб, усі діти до 17 років, госпіталізовано – 20 осіб, усі  діти. Серед захворілих дітей  не щеплені 30 осіб. 

Отримали  щеплення проти кору у поточному році  3515 осіб, в т.ч. 727 дорослих.

Найвищі показники захворюваності на кір у  містах – Львів, Дрогобич, Червоноград, районах – Пустомитівський, Яворівський, Дрогобицький, Стрийський, Миколаївський, Жовківський. 

Кір – це дуже небезпечне і заразне захворювання, ліків від кору не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору –  тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичні щеплення, знаходяться у зоні ризику.

Нагадуємо батькам: якщо вашій дитині виповнюється 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення за календарем щеплень. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу для якнайшвидшого отримання безоплатного щеплення.  Також у Міністерстві охорони здоров'я затвердили наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв'язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. 

Відповідно до зазначеного наказу забезпечується проведення обов'язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

• серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);

• студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для проведення імунізації цих груп дорослих вакцини є в наявності.  Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина “Пріорикс” виробництва “Глаксо Сміт Кляйн”, вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

З метою недопущення розповсюдження захворюваності на кір слід проводити наступне:

1. Організувати та проводити опитування або ранковий огляд  – дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, працівників організацій та підприємств з метою виявлення осіб з ознаками захворювання простудними інфекціями (кір починається з таких же симптомів) і недопущення їх до навчального закладу або роботи на підприємстві та скеруванням до медичного закладу для  надання медичної допомоги. 

2. У разі виявлення хворого або спалаху на кір в дошкільних, загальноосвітніх  або інших навчальних закладах, на підприємствах чи організаціях забезпечити виконання планів протиепідемічних заходів, розроблених спільно фахівцями територіальних лікувально-профілактичних закладів та відокремлених структурних підрозділів ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” у кожному окремо взятому закладі. 

3. При виявленні першого хворого протягом 21 дня в дитячі колективи  не приймати осіб, що не хворіли на кір, краснуху або не отримали щеплення проти цих інфекцій.

4. Особам, що були у контакті з хворим на кір, слід повести вакцинацію або  імуноглобулінопрофілактику, у тому числі дорослим.

5. Проводити щеплення проти кору не вакцинованих та з порушеним календарем щеплень дітям.

 

                            

 

Про Захід