Газовики пояснили, що таке коефіцієнт приведення до стандартних умов і як він розраховується

Опубліковано:

Прес-служба ПАТ “Закарпатгаз” оприлюднила інформацію з поясненням розрахунку коефіцієнта приведення до стандартних умов. Цей пункт з 1 жовтня поточного року з'явився у квитанціях за спожитий газ і викликав у людей багато запитань.

Газовики пояснюють, що газ, який використовується населенням для побутових потреб, є сумішшю газоподібних вуглеводнів, які реагують на зміни температури і тиск. Так, у холодні пори року газ більш стиснений, ніж у літні місяці, однак труби, якими він транспортується і потрапляє у домівки, має сталий діаметр. Лічильник може бути встановлений як у приміщенні (враховують, опалюване воно чи ні), так і надворі. Тобто, об'єм газу, який потрапляє до споживача, є трохи більшим, аніж це фіксує лічильник газу. Якщо лічильник розташований на вулиці, то для визначення коефіцієнту враховують відстань між місцем виходу газопроводу із землі та вхідним штуцером лічильника. Тож те, яким буде коефіцієнт, напряму залежить від того, де розташований прилад для обліку газу (лічильник) і яка температура за вікном.

Кожен споживач газу має підписаний із газопостачальною організацією двосторонній акт про фактичне розміщення лічильника з внесенням до нього номера додатка, який використовується під час розрахунків об'єму спожитого газу. Розрахунок вартості газу для потреб населення проводиться відповідно до стандартних умов. Такими вважають температуру повітря +20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика. І саме за допомогою коефіцієнта газ приводять до цих, стандартних, умов. Для розрахунків вартості використовується спеціальна формула, в якій об'єм спожитого газу за показами лічильника у визначений період (місяць) множать на коефіцієнт.

В якості прикладу ПАТ “Закарпатгаз” наводить розрахунок коефіцієнту для уявного клієнта, котрий використовує 10 куб.м газу. У табличці розписано, скільки він платитиме у найхолодніший (січень) та найтепліший (липень) місяці року в залежності від того, яке місце розташування лічильника для обліку газу у його помешканні.

Крім того, ПАТ “Закарпатгаз” зауважує, що коефіцієнт визначений Наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року №116. Там усвідомлюють, що нині є ряд проблемних питань щодо методик приведення до стандартних умов. Минулого тижня вони були обговорені на нараді, проведеній Міністерством енергетики та вугільної промисловості України за участю представників НКРЕКП, газорозподільних та газопостачальних підприємств. За рішенням наради створюють робочу групу, яка опрацьовуватиме механізм врегулювання цих питань.

 

 

Про Захід