Закарпаття – рік 2014-ий: як це було

Опубліковано:





Рік, що минає, став для українців часом випробовувань, великих змін, сили духу, сліз та єднання. Рік, що назавжди увійде в історію, як найбуремніший та, можливо, найважчий за весь час існування держави. Майдан, Небесна Сотня, війна на Сході, двійко виборів − за цими великими явищами буденні справи губляться та не залишають сліду в пам'яті. На Закарпатті, хай і меншою мірою, ці події дали свій незгладимий відклик. “Про Захід” коротко пригадає, як краяни прожили рік 2014-ий.

“Зима, що нас змінила”

Січень

Після Нового року в області продовжуються протестні виступи, а на майданах міст і сіл регулярно збирається Віче. У січні 50 автівок з активістами майдану їде на дачу Віктора Медведчука поблизу Жденієва. По дорозі протестувальники зробили невеличку зупинку у селі Баранинці, аби “привітатись” з екс-губернатором Олександром Ледидою та нардепом від ПР Василем Ковачем.
До речі, у цьому ж місяці горіло ранчо “Золота Гора”, яке належить Олександру Ледиді. 4-го січня в Ужгороді пікетували мерію та заблокували будівлю Закарпатської ОДА. Активісти вимагали, аби мер Віктор Погорєлов склав повноваження.
Згодом відбудеться спроба захопити приміщення мерії, яка, втім, не закінчилися якимось результатом.

Січень на Закарпатті відзначився ще й тим, що в області кілька годин був власний “Антимайдан” з титушками. Між майданцівцями та звезеними з різних районів “найманцями” виставили кордон міліції, аби уникнути провокацій.
Наприкінці в Ужгороді на площі Народній зводять снігові барикади. До речі, саме в ті кілька днів в місті нарешті випав сніг.

Лютий

Відтак всі заходи проходять здебільшого на площі перед ОДА. В якийсь момент сніг, з якого звели укріплення, розтанув, і барикади довелося зводити ще раз. Протестувальники пікетують правоохоронців, патрулюють та блокують військові частини, чатують на барикадах. 

Після вбивств мирних мітингувальників у Києві протести в країні виходять на інший рівень. В області в цей період відбуваються наймасовіші акції, ліквідовуються осередки Партії Регіонів, а депутати повально виходять з партії.

Згодом в Ужгороді нарешті беруть штурмом приміщення ОДА. Депутати Ужгородської міськради відсторонюють від обов'язків мера Віктора Погорєлова. Секретарем міськради та виконуючим обов'язки міського голови стає Віктор Щадей.

В Ужгороді протестують проти призначення головним міліціонером області хустянина Василя Турдая. Також Правий Сектор арештовує начальника Чопської митниці Сергія Марченка та примотує його скотчем до “ганебного стовпу” перед Закарпатською ОДА.

Війна на порозі

Березень

На посаду голови Закарпатської ОДА призначають Валерія Лунченка. Після анексії Криму Росією область готується приймати перших переселенців. На в.о. міського голови Віктора Щадея здійснили напад, в результаті − ножове поранення і стаціонарне лікування.

Відбуваються призначення нових голів РДА, які викликають чималі дискусії на місцях. Віктор Погорєлов подає в суд щодо відновлення його на посаді міського голови.

В результаті через спротив громади проти Василя Турдая на посаду очільника УМВС області призначають Сергія Шаранича.

Волонтери починають свою роботу: проходять акції на підтримку прикордонників, які обороняють східний кордон. Правий сектор люструє Івана Кайла – першого заступника прокурора області. Останній пише заяву на звільнення.

Крім того, Правий Сектор займає дачу Віктора Медведчука у Жденієві та на якийсь час відкриває маєток для відвідувачів.

Квітень

Стартує та набирає обертів президентська передвиборча кампанія. Продовжують призначати голів РДА. Верховна Рада не проголосувала за припинення депутатських повноважень Валерія Лунченка і він продовжує суміщати депутатство із роботою голови ОДА. Закарпатці святкують Великдень.

Нарешті у Будапешті затримують, а згодом передають в порядку екстрадиції Павла Нагірного, який учинив трагічну ДТП, в якій загинули 32-річна жінка та її донька, а також були серйозно травмовані двоє дітей.

Проходять вибори ректора в УжНУ. Таємним голосуванням обирають Володимира Смолянку, який до цього виконував обов'язки ректора вишу.

Травень

На Закарпаття завітав кандидат в Президенти Петро Порошенко та політик Юрій Луценко. В область приїжджають і інші кандидати: Олег Ляшко та Олег Тягнибок. Область приймає чергову хвилю біженців зі Сходу. В.о. мера Ужгорода Віктору Щадею невідомі спалюють автівку.

Повсюдно у краї починають патріотичний флешмоб: різноманітні об'єкти фарбують у синьо-жовті кольори. Започатковується волонтерський рух на підтримку закарпатських військових, що воюють на Сході. На початку збирають продукти у супермаркетах і відправляють у зону АТО.


Після того, як до начальника управління здоров'я Закарпатської ОДА Романа Шніцера навідуються представники Правого сектору та Люстраційного комітету, чиновник пише заяву на звільнення. Проходять вбори Президента України − лідер Петро Порошенко.

Герої не вмирають!

Червень

Закарпаття в жалобі за загиблими у збитому військово-транспортному літаку “ІЛ-76”.

Перша страшна звістка зі Сходу: у Берегові прощаються із 19-ти річним Роландом Поповичем, який загинув поблизу Луганська. В Інтернеті поширюється відео про те, що біля міста Щастя взято у полон українського солдата з Ужгорода. Закарпатцю погрожують та ображають. Троє жителів Закарпаття потрапили у полон під час бойових дій біля поселення Металіст під Луганськом. У кінця місяця хлопів із полону звільняють.

Правий Сектор Закарпаття навідується із “гарячим візитом” в гральний зал в готелі “Інтурист Закарпаття”. У Мукачеві розмістили біл-борди “Путін – Х..йло!”.
Обласний центр тужить за загиблими на Сході ужгородцями. Місто ховає полеглих на Сході героїв. Загиблих поховали на пагорбі Слави.

СБУ затримує перечниця, який здійснював приховану фотозйомку будівель, споруд і прилеглих територій Міжнародного аеропорту “Ужгород” та Оноківської ГЕС.

Перед ОДА протестують матері закарпатських військових, які вимагають ротації військовослужбовців.


Липень

З 1-го липня тарифи на водопостачання по всій країні виросли майже вдвічі. В Ужгороді нова ціна − 11,84 гривень. Це дорожче, ніж в більшості міст України, що, звичайно ж, ніяк не порадувало ужгородців.

В Закарпатті тривають протести проти третьої хвилі мобілізації. Ділянку автомобільної дороги міжнародного сполучення Дяково-Берегово-Мукачево у смт. Вилок на Виноградівщині заблокували мітингувальники. У селі Вишково Хустського району близько 100 чоловік перекрили дорогу. Протестують також на Тячівщині та Рахівщині. Більшість мітингувальників – жінки, що не бажають відпускати своїх чоловіків до армії.

Найрезонансніший протест − кількаденне перекриття траси в мукачівському Ракошино. Подія зацікавила навіть росіян. Так закарпатські журналісти викрили в Ракошині російську журналістку з пропагандистського каналу Russia Today.
Волонтери починають продавати мінеральну воду “Сльози сепаратиста”.

Серпень

Групу бійців Правого Сектору Закарпаття, яка поверталася в Ужгород для короткого перепочинку між бойовими операціями в зоні АТО, вночі було обстріляно та затримано працівниками міліції неподалік Стрия. Як з'ясувалося пізніше, група працівників Львівського УБОЗу влаштувала засідку та очікувала на повернення бійців Добровольчого Корпусу із зони бойових дій. Вже зранку керівництво МВС відрапортувало про затримання “організованої злочинної групи” із великою партією зброї та вибухівки.

Закарпатці слідкують за виборами митрополита Української Православної Церкви (МП). Адже одним із фаворитів вважався уродженець села Чумалево (Тячівський район) митрополит Антоній (в миру – Іван Паканич).

В Ужгородській міськраді пробували зняти з посади секретаря міськради Віктора Щадея. Спроба зірвалася буквально в останній момент. Для відставки забракло всього двох голосів.

Перезмінка губернаторів, новий-старий мер

Вересень

Старт виборчої кампанії до Парламенту: старі соратники обливають один одного брудом, у хід йдуть нечесні прийоми та засоби. Поливаний флешмоб IceBucketChallenge вийшов на новий рівень: обливаються водою вже не тільки окремі особи, а й цілі колективи та навіть міста.

Новим виконуючим обов'язки голови Закарпатської ОДА став голова Хустської райради − Василь Губаль. У цьому ж місяці чиновник позбувся приставки в.о. Майже одразу потому починаються кадрові зміни: просять звільнитися керівників РДА та окремих управлінь.



Жовтень

Президент звільнив голів закарпатських РДА: в 12 районах призначені т.в.о. В рамках виборчої кампанії в область приїжджають відомі політики: Анатолій Гриценко, Дмитро Ярош, Віталій Кличко тощо. Доки тривають передвиборчі гонки, волонтери активно збирають допомогу для військових. Однак тепер це вже не тільки продукти та бронежилети, але й прилади нічного бачення, оптичні приціли і тепловізори.

Завершуються вибори до Верховної Ради. На Закарпатті перемагають 3 брати Балоги, Василь Петьовка, екс-регіонал Михайло Ланьо та підприємець Роберт Горват. Найбільш напруженими стали вибори в окрузі №68, де до останнього був цілком реальний шанс на перемогу відомого регіонала Василя Ковача.

Листопад

В обласному центрі на сесії Ужгородської міської ради депутати проголосували за відставку Віктора Щадея з посади секретаря міської ради. Потому висунули та проголосували за кандидатуру Віталія Семаля, який очолював міську раду і Ужгород аж два тижні, а потому подав у відставку. Натомість депутати призначили на посаду секретаря екс-регіонала Богдана Андріїва, за якого, як виявилося, проголосував і сам Віктор Щадей.

Жахлива ДТП поблизу села Глибоке: нетвереза жінка на автомобілі “Тойота” на повній швидкості влетіла у колону вірників, що йшла трасою із Ужгорода до села Домбоки. Через аварію загинуло двоє людей, ще кілька тримали різні травми.

Несподіванкою для багатьох стала новина про те, що екс-мер Ужгорода Віктор Погорєлов виграв суд і повертається на своє колишнє місце роботи. Такий переворот викликав невдоволення у містян, але протест проти повернення колишнього очільника обласного центру був не надто чисельний.

Грудень

У той час, коли майже у всіх районах області знайшли земельні резерви для виділення землі учасникам АТО, ужгородська влада наголошує − вільної землі немає. У ситуації намагається розібратися керівництво області. Закарпатські військові на передовій відстоюють цілісність держави. Зокрема, бійці підрозділу “Карпатська Січ” воюють у аеропорту Донецька. Волонтери та небайдужі закарпатці відправляють бійцям в зону АТО подарунки до свят.

В Ужгороді вбирають та розбирають головну ялинку міста. Остаточний результат викликав неоднозначну реакцію та дискусію серед містян.

В останній день 2014-го року сталася масштабна пожежа в готелі “Інтурист Закарпаття”. Ліквідовували пожежу одразу 7 пожежно-рятувальних частин.

ЛАРИСА Романюк, Про Захід

 

 

 

 


Про Захід