На Закарпатті зіпсували фарбою білборди 9 потенційних кандидатів у Президенти

Опубліковано:

Протягом кількох днів в Ужгороді облили фарбою білборди 9 потенційних учасників майбутніх президентських виборів.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували зіпсовані білборди очільниці “ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко, лідерів партій “Радикальна партія Олега Ляшка” та “Народний Фронт” Олега Ляшка та Арсенія Яценюка, очільника “Партії Миру” Вадима Новинського (кілька випадків) та лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. Також облили червоною фарбою білборди представника політсили “Об'єднання “Самопоміч” Андрія Садового, лідера партії “Основа” Сергія Тарути та Президента України Петра Порошенка, чорною – сітілайт очільника партії “Наші” Євгена Мураєва

ОПОРА звернулася до представників політичних сил, чия реклама була на бордах, аби з'ясувати, як вони збираються реагувати на подібні випадки та чи звертатимуться із заявами до правоохоронців.

У прес-службі партії “Народний Фронт” про випадок із заплямуванням білборду почули вперше. Наразі, за словами керівниці прес-служби місцевого осередку партії Лариси Липкань, до поліції звертатися не будуть.

13 12 2018 Zakarpattia nf farba

У місцевому осередку партії “ВО “Батьківщина” до правоохоронців поки також не зверталися.  “Оскільки цей випадок поодинокий, більше подібного ми не фіксували, звертатися до поліції не плануємо”, – повідомив прес-секретар партії “Батьківщина” на Закарпатті Іван Колодій.

13 12 2018 Zakarpattia bord tymoshenko farba

Голова Закарпатського осередку Радикальної партії Олега Ляшка Надія Попадюк зазначила:

“Ми зафіксували в Ужгороді 3 зіпсовані білборди. Найближчим часом плануємо їх замінити. До поліції поки звертатися не будемо, адже це явище обливання білбордів фарбою поки не масове. Розцінюємо це як провокацію”.

13 12 2018 Zakarpattia bord liashko farba

В обласному осередку партії “Громадянська позиція” зазначили, що планують встановити нові передноворічні білборди на заміну зіпсованим, а до поліції зверталися поки лише в усній формі.

13 12 2018 Zakarpattia hrytsenko farba

“Поки ми зверталися до поліції лише усно, однак якщо такі випадки повторяться вже із новими плакатами, то писатимемо письмову заяву до правоохоронних органів спільно із ще кількома партіями та організаціями, чиї борди були зіпсовані”, – зазначив керівник Закарпатської обласної організації партії “Громадянська позиція” Роман Цендра.

Виконувач обов'язків голови обласної організації партії “Об'єднання “Самопоміч” Іван Сурмачевський зазначив, що обов'язково прийматиме якісь міри, однак наразі до поліції ще не звертався.

13 12 2018 Zakarpattia sadovyi farba

У “Партії Миру” нагадали про подібний інцидент у Києві. Тоді у коментарі ОПОРІ зазначили, що звертатися із заявою до поліції в організації не планують.

Також ОПОРА звернулася за коментарями до представників “Блоку Петра Порошенка “Солідарність”, “Наші” та “Основа”, де обіцяли надати відповіді, однак на момент виходу матеріалу ОПОРА інформацію не отримала.

13 12 2018 Zakarpattia muraev farba13 12 2018 Zakarpattia porpshenko farba13 12 2018 Zakarpattia bord farba novynskyi13 12 2018 Zakarpattia taruta farba

Крім цього невідомі в Ужгороді облили червоною фарбою білборд із написом “Допомога на утеплення житла зросте до 2 мільярдів гривень” та підписом – “Уряд Гройсмана”.

13 12 2018 Zakarpattia groisman farba

У Відділі комунікації поліції у Закарпатській області, представниці ОПОРИ зазначили, що наразі звернень про випадки псування білбордів вони не фіксували.

Як стало відомо ввечері, 13 грудня,  представники однієї із організацій із право-радикальними настроями, яка діє на території Закарпаття, на своїй сторінці у мережі Facebook зазначили, що це вони облили білборди фарбою. Однак із верифікованих джерел інформації про те, хто дійсно зіпсував фарбою плакати, немає.

Як зазначає радниця з юридичних питань ОПОРИ Ольга Коцюруба, до початку виборчого процесу ситуацію із псування білбордів фарбою можна розцінювати лише як пошкодження майна та хуліганські дії.

В рамках виборчої кампанії такі дії можна буде кваліфікувати не лише як хуліганські, але й як перешкоджання діяльності кандидата. Правоохоронним органам варто звертати увагу на схожі інциденти, адже їхня кількість може зрости з офіційним початком агітаційної кампанії“, – каже Ольга Коцюруба.

Нагадаємо, згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України “Про вибори Президента”, передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

Про Захід