В Ужгороді вшанували учасників наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Опубліковано:

 

Сьогодні, 14 грудня, у малому залі облради та ОДА  відбулися заходи із вшанування учасників наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. До присутніх зі словами великої шани звернулися керівники області – Геннадій Москаль та Михайло Рівіс.

У своїй промові очільник облради Михайло Рівіс зазначив:

–  На прикладі моєї близької родини я знаю, що таке наслідки для здоров'я після опромінення і що таке променева хвороба. Оскільки мої родичі на момент техногенної катастрофи проживали у місті Прип'ять, наша родина зіштовхнулася із всім спектром проблем чорнобильців.

Знаю не із літератури, як самовіддано люди надавали допомогу, не задумуючись над тим, які можуть бути наслідки у першу чергу для здоров'я. Тим паче, що про наслідки та реальну загрозу у перші дні ніхто не говорив. Добре пам'ятаємо, як 1 травня тисячі людей, у тому числі дітей, взяли участь у  святковому параді у Києві, хоча рівень радіації у столиці України перевищував тоді допустимий у декілька десятків разів. Дослідники наслідків аварії стверджують, що сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в кілька десятків разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі. Чорнобиль – це біль, який ми відчуваємо і по сьогоднішній день.

Наслідки аварії відгукуються і через три десятки років. Медики констатують, що найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин в Чорнобилі, є онкологічні захворювання. Також йдеться і про збільшення кількості випадків вроджених патологій у дітей та   підвищення рівня дитячої смертності на забруднених територіях.

Повертаючись до подвигу ліквідаторів, хочу ще раз підкреслити, що це люди – надзвичайно мужні та відважні, які голими руками, закриваючи своїми тілами вогнище катастрофи, рятували Україну і світ від наслідків некерованої стихії. Нині важко осмислити помилкову ідею, що полягала у  постановці експерименту із ядерними установками, внаслідок  чого відбулося радіоактивне забруднення навколишнього середовища та сталася наймасштабніша техногенна катастрофа, що сколихнула увесь світ.

У той же час такий гіркий досвід є неоціненний, зокрема щодо організації першочергових заходів відповідних служб: медиків, пожежних, військових у таких надскладних умовах. Зараз його мають можливість використовують інші держави. Маю на увазі те, що саме Україна першою запропонувала Японії допомогу, щодо ліквідації наслідків аварії на Фукусімській АЕС у 2011 році. Японські представники різних галузей вивчали наш унікальний досвід боротьби з наслідками ядерної трагедії, а наші  фахівці консультувати тамтешніх працівників.

Нині обласна рада разом з виконавчої гілкою влади роблять усе можливе, щоб необхідну турботу і повагу відчули закарпатці, які мають статус ліквідаторів чи постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Вчора ми прийняли обласний бюджет із врахуванням тих програм, які забезпечують соціальний захист цієї вразливої категорії громадян, – резюмував Михайло Рівіс.

Після вітальних промов відбулося відзначення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986-1987 роках. Так, за мужність і героїзм, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, активну громадську діяльність Подяку обласної ради оголошено Василю Оросу та Георгію Бучку.

За вагомий особистий внесок у справу захисту інтересів ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, військово-патріотичне виховання підростаючого покоління та активну життєву позицію Почесною грамотою ОДА нагороджено учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, полковника медслужби ЗСУ, генерального директора ОКТМО “Фтизіатрія”, депутата Закарпатської облради Василя Скрипа. А за вагомий особистий внесок у справу реалізації державної програми з ліквідації наслідків аварії Чорнобильської катастрофи, активну життєву позицію та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС почесну відзнаку Закарпатської ОДА “За заслуги перед Закарпаттям” отримав голова громадської організації “Союз Чорнобиль України” в Закарпатській області Василь Угрин.

Насамкінець було покладено квіти до підніжжя величного монументу  та вшанували пам'ять загиблих і жертв Чорнобильської катастрофи хвилиною мовчання.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід