Пасторальний центр на Капітульній та ремонт медфаку: які зміни дозволила, а які заборонила консультативна рада з охорони культурної спадщини (Фото)

Опубліковано:

 

Вчора, 12 грудня, в Ужгороді знову засідала консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській облдержадміністрації. Цього разу на її розгляд винесли 12 проектів, які передбачають зміни в історичному ареалі обласного центру та інших населених пунктів.

Першим розглянули перенесений з минулого засідання проект зведення нової будівлі у дворі греко-католицького Хрестовоздвиженського кафедрального собору на площі Бачинського. Оскільки собор та резиденція єпископа є пам'ятками національного значення, будь-які зміни на їхній території слід проводити вкрай виважено, тому минулого разу проектанта попросили доопрацювати проект, детально візуалізувати його та надати 3-D-візуалізацію, аби члени ради могли бачити, як новий об'єкт вписується в історичний простір. 

За проектом, у майбутньому внутрішній двір собору стане парком, а під стіною Замкових сходів, там, де донедавна були розташовані господарські приміщення УжНУ, побудують пасторальний центр МГКЄ із великим підвалом, залою на першому поверсі та мансардним приміщенням. У будівлі працюватиме дитяча школа мистецтв, проводитимуться різноманітні заходи. Консультативна рада погодила проект, далі він поїде на розгляд до Києва, де над ним працюватимуть фахівці Міністерства культури України. Саме вони остаточно вирішать, чи можна на території пам'ятки національного значення зводити таку будівлю.

 

 

Далі члени консультативної ради розглядали проект реконструкції будівлі, яка розташована біля пам'ятки архітектури місцевого значення “Палац Шенборнів” у селі Карпати. Там приватна особа на своїй ділянці хоче перебудувати невеличке приміщення під 5-поверховий готель зі вбудованими житловими квартирами. Навколо цього питання розгорілася дискусія, оскільки готель цей знаходитиметься неподалік замку, на межі його охоронної зони. Оскільки дійти згоди не могли, головний архітектор області Микола Пігуляк запропонував спершу розробити зонування території навколо палацу Шенборнів, заклавши у документі вимоги щодо можливого будівництва на цій території і обмежень по висоті споруд. Таким чином розгляд питання відклали.

Жваве обговорення викликало і наступне питання – про реставраційні роботи фасаду медичного факультету УжНУ. На цій будівлі, яку у чехословацькі часи будували для потреб жандармерії, хочуть замінити вікна, реставрувати оригінальні вхідні двері, замінити штукатурку у місцях, де вона відпадає, і пофарбувати фасад. Нові вікна університет пообіцяв зробити дерев'яними зі збереженою формою. А от ідею з фарбуванням цоколю архітектори-члени консультативної ради розкритикували. В результаті, після обговорення деталей реставраційних робіт і того, чи можуть такі роботи вплинути на ідею внесення району Малий Ґалаґов до списку світової спадщини ЮНЕСКО, проект рада погодила.

 

 

Зміни незабаром чекають і на вулицю Другетів. Там одну з будівель австро-угорського періоду, яка донедавна була частиною комплексу військового містечка, хочуть реконструювати для потреб Ужгородського міськрайонного суду. Нині будівля знаходиться в аварійному стані, певний час не використовується. Суд хоче перетворити її на адміністративну будівлю, в якій працюватимуть 14 суддів. Та оскільки місця там виявилося замало, до старовинної будівлі прибудують нову, у сучасному стилі. Як пояснили архітектори, так зроблено навмисно, оскільки світові тенденції вже багато років засуджують історизм, тобто коли нові будівлі імітують старовину. В цьому проекті має бути чітко видно, де є межі старої будівлі, і де починається нова. Консультативна рада проект підтримала з однією умовою: вікна на старовинній будівлі мають все ж встановити дерев'яні, а не металопластикові, як планувалося.

 

 

Наступний проект членам ради представила ужгородка, котра проживає на площі Корятовича. Жінка розповіла, що в їхній внутрішній двір за готелем “Атлант” є виходи з 4 квартир. Двір у центрі міста потерпає від того, що його використовують, як громадську вбиральню, тоді як тамтешні жителі хотіли би його облаштувати і перетворити у затишний дворик. Цю ідею подали на розгляд громадського бюджету Ужгорода, та оскільки йдеться про історичний центр міста, погодити таку ідею має спершу консультативна рада з питань охорони культурної спадщини. Члени ради не побачили нічого поганого в тому, що люди хочуть облаштувати свій двір, встановити там ліхтарі, лавиці, скульптуру і фонтанчик. За ідею вони проголосували ствердно.

 

Так само погодили реконструкцію житлового будинку на вулиці Собранецькій, 34, оскільки це рішення було технічним, пов'язаним зі зміною власника будівлі, а дозвіл на реконструкцію був виданий попередньому власнику.

Наступний проект стосувався будівлі на вулиці Волошина, 1. Красива двоповерхова споруда, яку колись ужгородці називали палацом Вайди (за іменем його власника Еміла Вайди) вже багато років руйнується на очах. Нині вона розділена між 3-ма власниками, які не можуть дійти між собою згоди. Дві з чотирьох квартир належать одному власнику, котрий хоче провести внутрішню реконструкцію своєї частини будівлі для облаштування у ній медичного та стоматологічного центру. Оскільки серйозних втручань власник робити не хоче, члени ради це питання погодили, однак поцікавилися тим, коли нарешті дійде черга до ремонту фасаду, який розсипається, і заміни вікон з неякісно встановлених без дозволу  металопластикових на дерев'яні. Власник пообіцяв з часом, коли розміщений у будівлі медичний центр почне приносити прибутки, зайнятися і питанням збереження фасаду. 

Далі члени ради розглядали проект капітального ремонту будівлі ГУ ДФС на тій же вулиці Волошина. Будівлю, яку лише в минулому столітті кілька разів перебудовували, фіскальна служба хоче відремонтувати через проблеми зі старим етернітовим дахом. Замість етерніту там планують встановити схожу за формою пласку керамічну черепицю. Вікна заміняти не будуть, щодо фасаду, то його відновлять зі збереженням всіх існуючих архітектурних деталей.

Також члени ради дали дозвіл на облаштування окремого виходу з квартири на першому поверсі. Йдеться про будинок № 17 на Київській набережній, яку власниця бажає перетворити на магазин продовольчих товарів. Будинок цей збудований вже за радянські часи, та вважається культурною пам'яткою через те, що там проживали відомі культурні діячі краю. 

Серед іншого консультативна рада проголосувала за затвердження історико-архітектурного опорного плану міста Тячева, а ще розглядала доцільність встановлення в Ужгороді нових меморіалів. Так, благодійний фонд “ВіЗа” за підтримки Чехії хоче облаштувати меморіал загиблим у Першій світовій війні на цвинтарі по вулиці Тімірязєва. А “Асоціація громадян міст-побратимів Ужгород-Корваліс” пропонує встановити Стелу пам'яті, присвячену загиблим в АТО закарпатцям у сквері по вулиці Гойди (позаду будівлі ОДА). Консультативна рада доцільність меморіалу на “шахтинському” цвинтарі схвалила, а от ідею зі стелою відхилила, мотивуючи таке рішення тим, що не так давно меморіал, присвячений загиблим воїнам АТО вже був відкритий на Пагорбі Слави.

 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”                      

Про Захід