Мукачівській об’єднаній територіальній громаді бути

Опубліковано:

На сайті Верховної Ради України оприлюднено прийнятий 23 листопада Закон України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”. У пункті 15 Прикінцевих положень Закону доручено Кабінету Міністрів України у місячний термін визнати спроможною Мукачівську міську об'єднану територіальну громаду у складі територіальних громад міста Мукачева та сіл Лавки, Павшино, Шенборн, Нижній Коропець, Нове Давидково Мукачівського району Закарпатської області з одночасним уточненням обсягів міжбюджетних трансфертів у додатку № 6 до цього Закону за результатами відповідного приєднання у 2018 році.

Експерти Закарпатського РВ АМУ розповідають, що власні доходи бюджетів сільських рад та додатково отримані кошти у зв'язку з утворенням ОТГ (ПДФО та міжбюджетні трансферти) покривають всі видатки на утримання закладів бюджетної сфери, що розташовані на їхній території. Також експерти зазначають, що в умовах створення нової ОТГ, у зв'язку зі зменшенням середнього значення надходжень ПДФО на одного жителя (відносно даного показника по місту Мукачеву), зменшується обсяг реверсної дотації, яка наразі вилучається з бюджету Мукачева до Державного бюджету. І ще одним додатковим джерелом доходів для Мукачівської ОТГ стане субвенція на формування інфраструктури, яка в умовах 2018 року становила б 2,5 млн грн.

Місто Мукачево є центром економічної та соціальної активності, має відповідну інфраструктуру та кваліфіковані кадри для того, щоб стати центром, поза всяким сумнівом, спроможної ОТГ. Тому, в першу чергу, від приєднання економічно та інфраструктурно виграють жителі навколишніх сіл. З іншого боку, участь у великих інвестиційних проектах, як правило, передбачає виділення земельних ділянок, яких немає в межах міст. Площа приєднуваних сільських територій ОТГ у 2,5 рази перевищує нинішню площу території Мукачева, а стан інфраструктури цих сільських територій (дорожньої, комунальної та ін.) загалом є занедбаним та/або нерозвиненим. Саме тому синергетичний ефект об'єднання таких чотирьох факторів як земельні ресурси, інфраструктура, трудові ресурси та ефективне управління дозволить майбутній міській ОТГ стати активним гравцем на інвестиційному ринку і забезпечить економічне зростання та підвищення якості життя мешканців нової об'єднаної територіальної громади з подоланням диспропорцій між міськими і сільськими територіями ОТГ.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід