В Ужгороді говорили про права людини (Фото, Відео)

Опубліковано:

 

Нещодавно у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбувся круглий стіл “Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів”, який був організований БФ “Центр громадських ініціатив” (голова правління Андрій Вишняк) з  нагоди відзначення  70-ти річчя проголошення Загальної Декларації прав людини.

85% українців вважають право на життя найважливішим правом людини.

На другому місці для мешканців Західної України – право на справедливий суд (61%). Далі ідуть соціально-економічні права: право на соціальне забезпечення та право на житло – кожне по 53%.

(за матеріалами загальнонаціонального репрезентативного опитування дорослого населення України, що було  проведене з 11 по 24 липня 2018 року Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО “Центр інформації про права людини”)

Про те, що українці знають і  думають про права людини  та про дотримання прав людини на Закарпатті говорили 7 грудня учасники круглого столу “Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів”, який був організований БФ “Центр громадських ініціатив” (голова правління Андрій Вишняк) з  нагоди відзначення  70-ти річчя проголошення Загальної Декларації прав людини.

Участь у заході взяли представники 10 громадських організацій області, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області  Діана Швардак, радник з питань ВПО Анжела Бабкіна, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко, начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук.

Під час круглого столу було презентовано відеоролик, який з ініціативи БФ “Центр громадських ініціатив” було підготовлено до 70 роковин прийняття Декларації прав людини. У відеоролику на різних мовах, що побутують на Закарпатті, озвучено основні права та свободи людини, що зібрані у Загальній Декларації прав людини.

У ході обговорення представниками громадських організацій були озвучені проблемні питання, щодо дотримання прав тимчасово переміщених осіб, представників національних меншин, жінок, дітей та обговорено шляхи їх вирішення.

10 грудня світова спільнота відзначатиме 70 роковини прийняття Загальної Декларації Прав Людини , яка була затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

Декларація  представляє першоглобальне вираження прав, на які усі люди мають невід'ємне право. Декларація складається з 30 статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональні документи по правах людини, національні конституції та інші закони.

Про Захід