Що планується надалі з медичною реформою в Україні

Опубліковано:

У жовтні виповнився рік з часу законодавчого старту медичної реформи в Україні, протягом 2018-го відбулися суттєві зміни в системі охорони здоров'я. Що в медичному обслуговуванні планується з 2019-го та згодом – для споживачів цих послуг, і тих, хто їх надає – днями в Києві представники Міністерства охорони здоров'я та Національної служби здоров'я України ознайомили посадовців із міст та регіонів.

Досвідом інформаційних кампаній, власних лайфхаків для заохочення населення підписання декларацій із сімейними лікарями у своїх містах та областях поділилися управлінці з Рівненщини, міст Вінниці та Маріуполя. До речі, якщо в перший рік підписання декларацій у Польщі це зробили близько 5-10% громадян, то в Україні – за неповний рік – уже більше 50%, або ж близько 22,5 мільйонів.

Програма декларування з настанням нового року не завершується, до середини 2019 року медзаклади ще отримуватимуть кошти на так звані “червоні списки” – орієнтовну кількість громадян, які проживають на території обслуговування, але ще не підписали декларацію. Проте найважливіше обрати свого лікаря саме для людей – чим далі, тим більше обмежень буде для тих, хто декларацію зі своїм лікарем не підписав.

Головні зміни, які мають послідовно відбутися в системі охорони здоров'я – перехід до пацієнтоцентричної медицини, від медицини авторитетів – до медицини доказів та досягнень, до системи “гроші ходять за “пацієнтом”, оплачуються реально надані послуги. 80% нозологій за світовою практикою лікуються на рівні сімейного лікаря, до цього прагнуть і в Україні. Також тенденція – надавати максимум допомоги на амбулаторному рівні замість стаціонару.

Щодо найближчих новацій: у 2019 році планується запровадження електронних карток пацієнтів. Наразі зі звичних, паперових, карток планується перенести в електронні лише найважливіші дані, скажімо про вакцинацію, а всі нові записи вестимуть лише в електронній формі. Важливо: у картках лікарі кодуватимуть не діагнози, а скарги, симптоми, з якими звернувся пацієнт.

Із квітня заплановано запровадження електронних рецептів. Їх видаватимуть спочатку лише сімейні лікарі. За програмою “Доступні ліки” у 2019 році не планується збільшення ні кількості захворювань, на які вона поширюється, ні переліку препаратів. Отримати рецепт за програмою “Доступні ліки” можна буде лише у лікаря, з яким пацієнт підписав декларацію (тобто у сімейного чи педіатра). Цей рецепт потраплятиме в електронну систему і взяти препарат безкоштовно або ж із частковою оплатою можна буде в аптеці будь-де в Україні, незалежно від регіону. Компенсація за “Доступні ліки” більше не розподілятиметься в регіони, а надходитиме безпосередньо в аптеки, які укладуть договори з Національної службою здоров'я України. Тому не буде, як цього року, що в кількох областях гроші на ліки за цією програмою вже давно закінчилися і отримати їх без оплати не було можливості. Важливо для пацієнта, особливо для отримання препаратів за програмою Доступні ліки” – мати укладену декларацію з сімейним лікарем.

Електронними з липня 2019-го планують зробити і направлення від сімейного лікаря до вузьких спеціалістів. Пацієнти зможуть без оплати проходити такі обстеження як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров'я. Взагалі у наступному році пріоритет покладено на реформування вторинної ланки системи охорони здоров'я – того, що нині називаємо поліклініками і стаціонарами.

Планується також уже ближчим часом винести на громадське обговорення нормативний документ про послуги, які можна буде отримати в рамках “безкоштовної діагностики”. Попередньо йдеться, що їх, разом із аналізами, буде 44. Рівними при цьому мають бути і комунальні, і комерційні заклади охорони здоров'я, тобто гроші держава надаватиме для лікарів, із якими пацієнти уклали декларації, незалежно, працюють вони в звичній усім поліклініці чи приватній комерційній клініці.

У 2019-21 роках декларують поетапне реформування шляхів забезпечення пацієнтів медичними засобами та препаратами. Придбання, за кошти державного бюджету, а згодом і за кошти місцевих бюджетів, має перейти до Агенції із закупівлі ліків. Передбачається, що згодом будуть й електронні каталоги, де керівники закладів зможуть закуповувати ліки онлайн. При цьому, запевняють, основним критерієм буде не ціна, а медична ефективність.

Пілотні проекти в кількох областях стартують і з реформування “швидкої допомоги”. Зокрема, в цій системі мають працювати парамедики, які надаватимуть повний комплекс допомоги, у тому числі реанімаційної. Акцентувалося, що нинішніх працівників ніхто не звільнятиме, їм запропонують пройти додаткове навчання, нових фахівців “із нуля”, щонайменше зі ступенем бакалавра, готуватимуть виші. Навіть водії зможуть стати екстреними медичними техніками – крім шоферської роботи, виконувати функції з допомоги парамедикам. Стимулювати обіцяють підвищенням рівня зарплат. Суттєві зміни в цій ланці заплановані щодо створення об'єднаних диспетчерських, перерозподілу викликів, обладнання навчально-симуляційних центрів, навчання практичних навичок надання першої допомоги педагогів, працівників інших спеціальностей та всіх зацікавлених.

Чимало змін і в підготовці медиків – як на рівні вишів, так і підвищення кваліфікації. Зокрема, планується жорсткіший відбір майбутніх медиків за результатами ЗНО, запровадження вимог до баз інтернатури та їх рейтингування з доплатою за цю освітню послугу з бюджету, іспити, у тому числі з англійської мови та у формі квесту за міжнародними форматами. Практикуючі лікарі будуть не як сьогодні проходити курси підвищення кваліфікації раз на 5 років, а вчитися безперервно – щороку набирати певну кількість балів за виступи на конференціях, підготовку наукових публікацій, онлайн курси тощо.

До впровадження реформи ІІ рівня надання медичної допомоги Ужгород готовий – уже на найближчій сесії щодо цього розглянуть відповідні проекти рішень.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Про Захід