На Закарпатті більшість ромів не мають жодних документів

Опубліковано:

 

В Ужгороді відбувся круглий стіл з питань документування осіб без громадянства та осіб під ризиком без громадянства в Закарпатській області, організований Міжнародним фондом охорони здоров'я та навколишнього середовища “Регіон Карпат”. Предметом обговорення стало підведення підсумків 2018 – планування 2019 року.

До участі в засіданні долучились представники Регіонального центру з надання БВПД та Ужгородського й Мукачівського місцевих центрів, відділів ДРАЦСів ГТУЮ, ГУ ДМСУ, Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА, служби у справах дітей, державної прикордонної служби та ін. Як зазначив виконавчий директор БФ “Регіону Карпат” Альберт Пірчак, цьогоріч основна діяльність географічно була зосереджена на Мукачівщині та Ужгородщині. Саме тут проживає найбільше число осіб ромської національності (усього за неофіційними даними на Закарпатті налічується близько 80 тисяч), величезна кількість з яких не мають жодних документів. Упродовж 2017-2018 років фахівці фонду надали консультативну допомогу 440 ромам, 49 з яких отримали паспорти, а 48 – свідоцтва про народження.

А.Пірчак висловив слова вдячності за співпрацю та сприяння у документування осіб без громадянства на Закарпатті працівникам центрів безоплатної правової допомоги, відділів ДРАЦС та іншим партнерам.

Учасники заходу також висловили думку, що особи ромської національності повинні не лише очікувати допомогу, але й бути відповідальними за своє життя та життя своїх дітей. У першу чергу, вони повинні працювати, а діти – ходити до школи.

Заступник директора Регіонального центру Лариса Фучко розповіла про особливості та проблемні питання, які виникають у процесі надання безоплатної правової допомоги шукачам притулку. Також фахівець поінформувала присутніх про ситуацію з наданням правової допомоги для документування осіб без громадянства, наголосивши на важливості консолідації зусиль державних та громадських організацій для вирішення цієї проблеми.

Юрист з моніторингу західних кордонів Віталій Варцаба зазначив на необхідності вносити зміни на законодавчому рівні до існуючих інструкцій та нормативних актів, котрі регулюють аспекти практичної роботи прикордонної служби, надання правової допомоги як юристами/адвокатами неурядових організацій, так і адвокатами центрів з надання безоплатної правової допомоги у сфері шукачів притулку. Це пов'язано з колізіями в існуючому законодавстві. Необхідно розробити алгоритм дій вищевказаних учасників та закріпити це на законодавчому рівні, чому мають слугувати досягнуті домовленості, меморандуми. Розуміння проблематики та наміри діяти є на місцевому рівні, проте цього не достатньо. Тому саме ініціювання змін до законодавства в аспекті затримання, тримання іноземців/біженців та механізмів надання їм допомоги забезпечило б ефективність та результативність у задоволенні потреб потенційних шукачів притулку в Україні, інформують у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області.

 

Про Захід