Валерій Пацкан: Наступного року ми плануємо перевірити, як витрачалися бюджетні кошти, виділені на такі важливі сфери як оборона, забезпечення військових, допомога переселенцям

Опубліковано:

 

В умовах війни ми хочемо переконатися в тому, що кожна гривня, виділена з державного бюджету на військових чи переселенців, була витрачена за призначенням. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час круглого столу “Збройна агресія Росії: виклики для світового порядку та рішення для України”. 

“В умовах війни і воєнного стану всі ми маємо як ніколи ефективно працювати – кожен на своєму місці. Завдання Рахункової палати – аудит. Показати, чи ефективно витрачаються кошти дохідної та видаткової частин бюджету. В умовах війни ми хочемо переконатися в тому, що кожна гривня, виділена з державного бюджету на військових чи переселенців, була витрачена за призначенням. А якщо ні – щоби винні понесли відповідальність. І це вже завдання правоохоронних органів”, – зазначив Валерій Пацкан. 
Він зауважив, що вже цього року Рахункова палата перевіряла, як витрачалися кошти, виділені на внутрішньо переміщених осіб, військових, ветеранів. 
“Ми провели аудит ефективності використання коштів, виділених Міноборони на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців. І він засвідчив, що  Міноборони протягом останніх двох років неекономно використало понад 600 млн грн, виділених на будівництво чи придбання житла для військовослужбовців. І це при тому, що кількість військових, які стоять в черзі, вже понад 47 тисяч”, – відзначив Голова Рахункової палати в коментарі журналістам. 
Загалом впродовж 2016-2017 років мали збудувати чи купити для військових 2200 квартир. По факту – отримали менше половини від запланованого. “Матеріали за результатами цього аудиту ми направили правоохоронцям. І вже розпочато не одне кримінальне провадження”, – додав Валерій Пацкан. 

Він зауважив, що найближчим часом Рахункова палата затвердить план аудитів на наступний рік. 
“Можу сказати, що ми плануємо перевірити, як витрачалися кошти, виділені Міністерству оборони на створення боєприпасів. А також провести аудит на складах і арсеналах боєприпасів Збройних Сил України. Ми також плануємо перевірити, як використовуються бюджетні кошти, які виділяються на розробку нових та модернізацію існуючих систем спецзв'язку, захисту інформації, кіберзахисту і протидії технічним розвідкам”, – зазначив Валерій Пацкан. 
Крім того, відзначив Голова Рахункової палати, на наступний рік планується аудит Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, а також аудит використання коштів, виділених на розселення і облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані з території України. 

“Ми оприлюднимо результати всіх аудитів, не приховаємо жодної цифри! Щоби кожен громадянин України знав, як витрачаються його кошти як платника податків. Зокрема, на такі важливі сфери як оборона, забезпечення військових, допомога переселенцям та інші, – підкреслив Валерій Пацкан. – І наостанок. Якщо хтось під прикриттям АТО або воєнного стану захоче заробити на державних коштах, то, можу запевнити, Рахункова палата – не дасть цього зробити!”

Управління інформаційної політики

 

Про Захід