Незабаром державні реєстратори будуть здавати іспити

Опубліковано:

Міністерство юстиції разом з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій, які представляють інтереси не окремих профільних спільнот, а реального українського бізнесу, розробили низку новацій, які покликані знизити ризики рейдерських захоплень підприємств.

Серед новацій законопроекту – зі списку суб'єктів реєстрації прибрали державні та комунальні підприємства, запровадження обов'язкового підвищення кваліфікації державних реєстраторів, право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору, страхування від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі, припинення старих, недійсних обтяжень та захист права власності на частку у статутному капіталі юридичної особи.

Ключові бізнес-асоціації позитивно оцінили зміни, які пропонуються законопроектом 9311 #РейдерствоСтоп. У законопроект 9311 увійшли дві рекомендації Ради: зобов'язання державного реєстратора – у разі здійснення реєстраційної дії з корпоративними правами – перевіряти дані Державного реєстру обтяжень рухомого майна та удосконалення механізму інформаційної взаємодії Державного реєстру прав на нерухомість та Єдиного державного реєстру судових рішень.

 За словами виконавчого директора Спілки українських підприємців Катерини Глазкової, законопроект #РейдерствоСтоп став логічною і правильною реакцією на спалах рейдерства в країні. Законопроект покликаний вирішити питання рейдерства не точково, а системно.

Під час розробки законопроекту 9311 #РейдерствоСтоп норма про скасування плати приватним нотаріусам у розмірі не менше 1% від суми договору була запропонована бізнес-асоціаціями та експертними офісами. 

За словами Голови офісу ефективного регулювання BRDO Олексія Гончарука, запропоновані зміни призведуть до зменшення сірих історій з “відкатами” нотаріусам.

Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області

Про Захід