Перший онлайн-курс від УжНУ на «Prometheus»: підсумки і враження професора Савчина

Опубліковано:

Ужгородський національний університет – у числі небагатьох провідних вишів держави, представлених на найпопулярнішій серед українців платформі дистанційної освіти “Prometheus”. Авторитет цього громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів, що частково вже став безоплатною альтернативою класичній системі вищої освіти, з кожним роком зростає. На даний момент на платформі зареєстровано 90 онлайн-курсів, які вивчили і продовжують вивчати 700 тис. слухачів.

Коли проект стартував, то перші лекції готували викладачі провідних київських університетів, що входять до ТОП-5 закладів вищої освіти країни. А віднедавна до вузького кола університетів, яким довіряє “Prometheus”, входить і Ужгородський національний.

Провідний спеціаліст Центру інновацій та розвитку УжНУ Анатолій Головка, розповів, що співпраця з цієї платформою розпочалася у червні: “Після підписання договору розпочато консультації щодо можливостей розміщення онлайн-курсів викладачів нашого університету. Результатом спільних старань стала підготовка та розміщення курсу одного із найбільш авторитетних правознавців України, професора юридичного факультету нашого вишу Михайла Савчина. Статистика охочих зареєструватися на його онлайн-курс “Вступ до конституційного права” нас приємно вразила: за перші три місяці після офіційного відкриття курсу його слухачами стало майже 1600 осіб. При цьому кількість слухачів збільшується на 30-40 осіб щотижня”.

Те, що співзасновники платформи “Prometheus” зацікавилися відеолекціями професора Савчина – не випадковість. Він відомий у наукових колах як авторитетний конституціоналіст. Доктор юридичних наук, професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права юридичного факультету, Михайло Васильович також очолює НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права. А ще – є ініціатором проведення відомої вже на всю країну Літньої школи “Верховенство права і конституціоналізм” для студентів та докторантів юридичних факультетів та наукових інститутів під егідою ОБСЄ, яку в цьому році провели вже всьоме.

Цікаво, що саме колишні і нинішні слухачі цієї Літньої школи, на думку Михайла Савчина, першими зареєструвалися на курс його відеолекцій.

“Припускаю, що значна аудиторія слухачів курсу на платформі “Prometheus” – це саме учасники Літньої школи. Знаю, що й деякі колеги-викладачі з різних університетів слухали курс і вони, найімовірніше, не отримають сертифікати, бо вже є дипломованими юристами, яким сертифікати не потрібні. Але є й немало слухачів, що не представляють юридичну спільноту. Загалом ця платформа – у тренді цифрового суспільства. Вона не єдина, є й інші подібні освітні онлайн-інструменти, зокрема Coursera. Існування таких платформ розширює можливості самоосвіти для всіх, а для деяких категорій населення, наприклад, для людей з обмеженими фізичними можливостями, створює доступ до освіти, якого вони раніше не мали. З іншого боку – це альтернатива класичної університетської системи вищої освіти” – відзначає Михайло Савчин.

Професор каже, що у багатьох відношеннях українську науку вважають схоластичною, відірваною від реальності, затеоретизованою. З цього приводу Михайло Савчин наводить за приклад результати свіжого дослідження американської юридичної асоціації USAID (яка надає допомогу просвітницьким проектам в Україні), де акцентується, що випускники вітчизняних юрфаків мають порівняно невисокі практичні навички, зокрема щодо складання процесуальних документів та інтерв'ювання клієнтів, над чим наразі мають працювати всі юридичні виші. “Такі онлайн-курси, як мій – це пасивна форма роботи, розрахована на думаючого клієнта, який буде самостійно працювати і готуватися до тестів. Дещо компенсує цю проблему практичне завдання для слухачів у формі розв'язання модельної задачі із докладним її обґрунтуваннями. Тут головне – терпіння, старанність, щоб дійти до фінішу. Значний відсоток тих, хто реєструється на подібних курсах, їх не закінчують. Тут багато важить мобілізація зусиль і розподіл вільного часу” – каже професор Савчин.   

Утім, за словами Анатолія Головки, наразі вже більше 100 слухачів курсу “Вступ до Конституційного права” склали тести і отримали сертифікати, які підтверджують, що вони успішно засвоїли матеріал. І це – середній показник по всіх онлайн-курсах, які розміщені на платформі.

Михайло Савчин роботу над курсом відеолекцій називає цікавим досвідом. І додає, що частину матеріалу, який був використаний при підготовці лекцій і фактично вже пройшов певну адаптацію, буде включено у посібник “Порівняльне конституційне право”, роботу над яким науковець якраз завершує.

Підсумовуючи, професор Савчин зазначає: “Загалом те, що УжНУ представлений на платформі “Prometheus”, це добре для іміджу університету. Адже переважно там розміщені онлайн-курси від викладачів Києво-Могилянської академія, Київського політехнічного інституту ім. Сікорського, Київського національного університету імені Шевченка. Тобто представників провідних університетів столиці. З іншого боку, це ще й визнання авторитету лектора і значимості його досягнень, бо можливість прочитати власний онлайн-курс на “Prometheus” – досить конкурентна річ. Те, що мені, викладачеві УжНУ, довірили підготувати такий матеріал і провести курс, звичайно, приємно”.

Ми ж зауважимо, що лекції, завдання, форум та можливість отримати сертифікат доступні завжди (тобто реєстрація на онлайн-курс “Вступ до конституційного права” не має часових рамок). І додамо, що зараз триває підготовка до запису наступних відеолекцій для платформи “Prometheus” – онлайн-курсу “Літературознавство”, який готує один із кращих лекторів УжНУ, декан факультету іноземної філології Михайло Рошко. Тож далі буде…

 

Ярослав Світлик

Про Захід