В Ужгороді презентували книгу Михайла Сирохмана «Павло Бедзір» (Фото)

Опубліковано:

У середу, 5 грудня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася довгоочікувана подія – презентація книги Михайла Сирохмана “Павло Бедзір”. Альбом, над яким працювали багато років, вийшов у світ в рамках обласної Програми підтримки видання творів закарпатських авторів.
– Програма підтримки місцевих авторів – одна з кращих серед тих, що реалізовується в області, – наголосив під час презентації виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Ярослав Галас. – Більше того, Закарпаття один з небагатьох регіонів країни, де таку програму продовжують впроваджувати. Цього року ми видали 17 книжок, на що у бюджеті області було закладено 900 тисяч гривень. Це унікальні видання, більшість яких вже презентували. Попереду, вже традиційно до різдвяно-новорічних свят, буде представлена добірка нових дитячих книжок.
У книзі описано життєвий і творчий шлях відомого закарпатського художника-шістдесятника. Павло Бедзір був одним із творців легенди Ужгорода і “академією” в одній особі для багатьох молодих художників. Завдяки йому в місті над Ужем жила свобода творчості і не припинявся вільний розвиток мистецтва в тоталітарні часи. Про роботу над виданням і власний досвід спілкування з видатним ужгородським авангардистом розповів автор книги.
– Павло Бедзір – це близько тридцяти років спілкування, це частина мого життя і дужа важлива для мене людина, – зазначив Михайло Сирохман. – Павло Бедзір – знакова постать у житті багатьох людей, молодих митців. Він дуже щедро роздавав те, що мав, і не збирався бути вчителем. Однак, як кажуть, коли є учні, то знайдеться й учитель. Про Павла Бедзіра існує багато правд. У книзі я виклав свою суб'єктивну правду.
За словами видавця Олександри Гаркуші, багато людей, зокрема ужгородців, з великою повагою ставилися до Павла Бедзіра як знакового митця цілої епохи і всіляко допомагали у формуванні альбому.
– Це довгоочікувана книга, матеріали до якої збирали протягом багатьох років, – розповіла Олександра Гаркуша. – До цієї справи долучилися велика кількість небайдужих людей, адже вони розуміли, що відбувається своєрідна естафета пам'яті – від старшого до молодого покоління. І її апофеоз – видання цієї книги. 
У книзі поруч із змістовною текстовою частиною міститься цілий розділ репродукцій картин Павла Бедзіра та споріднених йому митців, архівні фото, які є втіленням історії життя і творчості авангардного Закарпаття ХХ століття.
Причетні до створення альбому подякували Закарпатській обласні державній адміністрації, зокрема департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, за втілення Програми підтримки видання творів закарпатських авторів. Завдяки їй впродовж тривалого періоду полички бібліотек поповнюються сотнями примірників якісної літератури, а краяни мають змогу дізнатися про талановитих земляків-письменників, інформує прес-центр ОДА.

 

Про Захід