Отримати витяг із держреєстру можна за допомогою свого телефону

Опубліковано:

 

Завдяки нормам закону “Про електронні довірчі послуги” збільшено кількість державних послуг, які може отримати кожен українець, не виходячи з дому! Він дає можливість запровадити в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особи, серед яких MobileID.

Mobile ID – це еквівалент власноручного підпису, тобто цифрове посвідчення особи, у мобільному телефоні. Технологія дозволяє помістити всю персональну інформацію про людину на мобільну SIM-карту: електронний цифровий підпис (ЕЦП), ідентифікаційний код, паспортні дані тощо. Таким чином, лише за допомогою телефону можна підписувати електронні документи та користуватися послугами державних та комерційних онлайн-сервісів. Ще одна перевага – висока безпека особистих даних. Інформація на SIM-карті закодована й захищена паролями. Її неможливо скопіювати або видалити.

До початку дії закону повноцінно в Україні діяла лише електронна ідентифікація громадян через Електронний цифровий ключ, отримання якого вимагало витрати часу на відвідування органів, які займаються генерацією таких ключів.

Реальністю для українських громадян та бізнесу стане отримання публічних послуг на території всього Європейського союзу. Фактично це імплементація України в електронний цифровий простір ЄС.

Для того, щоб скористатися послугою MobileID, треба звернутися до вашого мобільного оператора та оформити за допомогою паспорту й ідентифікаційного коду SIM-карту нового покоління. На неї буде записаний індивідуальний цифровий підпис.

Нова технологія є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

Так, наприклад, щоб зареєструвати бізнес за допомогою Mobile ID, потрібно зайти на сайт online.minjust.gov.ua й обрати спосіб ідентифікації – Mobile ID. Потім необхідно вказати свій номер телефону. На цей номер надійде службове SMS з унікальним кодом документа, який ви збираєтесь підписати. Після цього слід ввести пін-код доступу до SIM-карти, а потім – до особистого ключа ЕЦП. Процедуру завершено.

 

Прес-служба Головного територіального

управління юстиції у Закарпатській області

 

Про Захід