Е-малятко в Україні: міжнародні експерти ініціювали спрощення реєстрації новонароджених

Опубліковано:

Проект ЄС “Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні” (EU4PAR) спільно з Офіс реформи адміністративних послуг (EDGE) провели круглий стіл “9 в 1: спрощення адміністративних послуг, пов'язаних з народженням дитини”. Захід започаткував роботу над впровадженням в Україні надзвичайно важливої послуги, від якої виграють близько 400 000 тисяч сімей щорічно.

“Реформа державного управління має приділяти особливу увагу зменшенню адміністративного навантаження, спрощенню процедур та створенню зручних послуг для громадян і бізнесу. Проект “Е-малятко: 9 в 1” – це можливість створити якісну послугу, яка буде орієнтована на користувача, надаватиметься за принципом “єдиного вікна” та на основі інтероперабельності даних. Її впровадження може заощадити для батьків десятки годин паперової тяганини, а також представити Україну як одного з лідерів у цій сфері. ЄС активно підтримує проект та має намір сприяти йому всіма можливими засобами. Ми переконані, що на початковому етапі вкрай важливо налагодити ефективний механізм співпраці як на організаційному, так і на політичному рівнях”, – наголосив Керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан Шльойнінг.

Під час круглого столу міжнародні експерти та представники уряду обговорили запуск проекту “Е-малятко: 9 в 1”, який передбачає спрощення адміністративних послуг, пов'язаних з народженням дитини. Спрощення дасть можливість батькам замовити до дев'яти послуг за принципом “єдиного вікна” прямо в лікарні, де народилася дитина, без необхідності заповнювати реєстраційні форми, проводити оплату чи відвідувати додаткові установи. За 10 хвилин можна буде замовити весь перелік послуг: реєстрація народження дитини, визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою, реєстрація місця проживання, призначення допомоги при народженні дитини, реєстрація новонародженого в системі охорони здоров'я, видача посвідчень батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї, визначення належності дитини до громадянства України, присвоєння унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, а також присвоєння податкового номеру.  

Дуже схожий проект реалізувала Сербія, в результаті чого її громадяни можуть заощаджувати загалом 600 000 годин щороку при одержанні адміністративних послуг, пов'язаних з народженням дитини. Анна Шарінац, експерт Групи нагляду за наданням послуг прем'єр-міністра Сербії, поділилася досвідом своєї країни у впровадженні такої послуги, який Україна може успішно наслідувати.

Україна зробила перший важливий крок до впровадження спрощеної адміністративної послуги щодо реєстрації новонароджених. Вже підготовлено і зареєстровано у Верховній Раді України законопроект №9218 щодо нової процедури реєстрації місця проживання. Його прийняття стане основою для запровадження адміністративної послуги дев'ять в одному. Для реалізації проекту “Е-малятко” необхідно внести зміни ще до низки нормативно-правових актів. З цією метою учасники вирішили створити механізм міжурядової взаємодії і визначити наступні кроки в роботі.

 

Довідкова інформаціяПідтримка комплексної реформи державного управління в Україні (EU4PAR) – це проект ЄС, який підтримує Уряд України у впровадженні Стратегії реформування державного управління, ухваленої в червні 2016 року. Проект консультує Уряд (Секретаріат Кабінету Міністрів України, Національне агентство України з питань державної служби), допомагає готувати державних службовців та надає іншу підтримку.

Про Захід