На Закарпатті реалізують проект “Карпатська платформа громадянського суспільства”

Опубліковано:

“Карпатська платформа громадянського суспільства” – таку назву має проект, що спрямований на створення в Карпатському єврорегіоні міжрегіонального хабу громадянського суспільства. Його метою є залучення людських і матеріальних ресурсів для реалізації соціальних змін.

Найменш розвинуті сільські прикордонні регіони Угорщини, Словаччини, Польщі та України характеризуються спільними рисами (віддаленість від столиці, нерозвинена інфраструктура, розмаїта національна та культурна спадщина, спільна історія), і одночасно стикаються з подібними проблемами: високим рівнем бідності, соціальним виключенням, маргіналізацією та стигматизацією незахищених верств населення. Рівень розвитку громадянського суспільства залишається не достатнім для активної роботи з подолання бідності та підтримки вразливих верств населення. НУО регіону бракує численних ресурсів: фінансування, стратегічного мислення, сталості, міжсекторної співпраці. Тому активні НУО у цих країнах вже більше 6 місяців виконують заходи з метою заснування міжрегіонального хабу громадянського суспільства для посилення співпраці та ефективності сільських ОГС, що надають послуги найбільш маргіналізованим верствам населення  (роми, вразливі та соціально виключені групи); посилення впливу та значення громадського сектору шляхом розвитку його потенціалу та створення платформи для співпраці, обміну досвідом та кращими практиками.

Проект виконується з березня 2018 та розрахований на 18 місяців, основними виконавцями є  Карпатський фонд Угорщина, ETP Словаччина, Карпатський фонд Україна, Фундація Брама Карпат – Польща. Фінансово проект підтримано Вишеградським фондом (www.visegradfund.org), Міністерством зовнішніх справ Королівства Нідерландів  (www.minbuza.nl), Фондом Роберта Боша (Robert Bosch Stiftung), та грантом Фонду Інституту відкритого суспільства у співпраці з OSIFE Фондів відкритого суспільства.

На теперішньому етапі основними результатами Проекту є залучення, активна співпраця учасників – НУО у межах кожної країни, проведення семінарів та зустрічей як на місцевому рівні, так і на міжрегіональному, а також проведення аналізу здійсненності та розробка власної концепції функціонування.  У майбутньому робота триватиме над проведенням місцевих семінарів для ширшого залучення НУО, наставництво та розробка міні-проектів,  тренінги з розвитку потенціалу, створенням віртуального ХАБу, налагодженням зв'язків на міжрегіональному рівні, постійна діяльність із медіа підтримки.

Детальну інформацію про проект та можливості співпраці можна отримати у виконавців проекту у кожній із країн.

Про Захід