В Ужгороді відкрито меморіальну дошку Александру Дубчаку

Опубліковано:

 

В обласному центрі Закарпаття сьогодні, 26 листопада на будівлі спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 із поглибленим вивченням словацької мови м. Ужгорода відкрито меморіальну дошку знаменитому словацькому політику і громадському діячу- одному із творців та натхненників Празької весни  Александру Дубчаку.

У заході взяли участь представники обласної влади, дипломати, громадські діячі та запрошені. Серед них – заступник голови облради Петро Грицик, Надзвичайний та Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Мірослав Мойжіта, Почесний консул України у Вранові-над-Топльов Словаччини Станіслав Обіцький, Почесний консул Словаччини у Великому Березному Олег Адамчук, т.в.о.представника МЗС України у м.Ужгород Михайло Дзихор, Великоберезнянський селищний голова Богдан Кирлик разом із головою партнерського словацького села Ліптовська Теплічка Славоміром Копачем, керівник Ужгородського товариства словаків Іван Латко та ін.

Надзвичайний та Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін виголосив коротку промову. У ній він подякував Ужгородській міській владі за підтримку, розповів про насичене життя і діяльність Александра Дубчака, високо оцінив роботу автора – українського скульптора, Заслуженого художника України Михайла Беленя.

Відтак сам скульптор розповів,  що Мірослав Мойжіта забезпечив його багатьма оригінальними фотографіями з біографії Александра Дубчака.  У підсумку скульптор відібрав фото, де Дубчаку майже 40 років. “Я постарався зробити Александра приязним, щирим, усміхненим і водночас зосередженим, яким  він і був у житті “, – мовив М.Белень.

Під час заходу творчий колектив Заслуженого академічного Закарпатського народного хору виконав композицію на словацькі мотиви.  

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід