Як Тячівська ОТГ співпрацює з європейськими побратимами (Фото)

Опубліковано:

 

Наразі Тячівська ОТГ може з повним правом похвалитися реальною, а не протокольною дружбою з містами-побратимами, яких у громади аж одинадцять. Географія побратимства теж немаленька – Буча (Київська область, Україна), Бардієво (Словакія), Негрешть-Оаш (Румунія), Нодькалло (Угорщина), Ясберень (Угорщина), Боктоловрантгазо (Угорщина), Вац (Угорщина), Балмазуйварош (Угорщина), XVIII район Будапешта (Угорщина), Тушин (Польща) та місто Яблунков (Чехія). Співпраця з цими містами дає можливість залучати допомогу європейських партнерів у різні сфери соціально-економічного життя тячівської громади: від медицини – до безпеки.

Під час прес-туру, який був організований Закарпатським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”, журналісти змогли самі побачити результати, які отримує громада завдяки такому транскордонному співробітництву.

Як відомо, Тячівський район найбільший за кількістю населення в Закарпатській області, відповідно і кількість пацієнтів, яких обслуговує Тячівська ЦРЛ – чимала. Тож аж чотири автівки екстреної швидкої допомоги, які лікарня отримала в подарунок від колег з угорського міста Вац, звісно, стали в нагоді. Наразі всіх швидких лікарні – вісім. Окрім того, завдяки співпраці громади з Градецьким краєм (Чехія) на підході ще одна швидка, автівка проходить процедуру розмитнення.

 

 

Як зауважує головний лікар Тячівської ЦРЛ – Федір Яринич, наразі такої кількості карет швидкої допомоги вистачає. У медичного закладу є 2 реанімобілі, на яких можна доправляти хворих до закладів третинного рівня медицини, приміром до обласної дитячої лікарні чи кардіодиспансеру. Всі автівки мають відповідне обладнання, яке необхідне для того, аби безпечно та вчасно доставити хворого в потрібну локацію.

 

Водночас і сама ОТГ працює над тим, аби покращувати доступ до якісної медицини в громаді. Зокрема, як повідомив перший заступник голови Тячівської ОТГ – Іван Клебан, у наступному році хочуть збудувати сімейний медичний центр у самому Тячеві. Наразі вже завершили виготовлення проектно-кошторисної документації на об'єкт і зараз вона проходить державну експертизу. 

Від того ж угорського міста-побратима ВАЦ допомогу отримали і місцеві пожежники – автівку “Раба. Попри те, що пожежна машина вже має поважний вік, понад сорок років, для неї у восьмій державній пожежно-рятувальній частині міста Тячева знайшли застосування – це резервна машина. І вона значна краща за резервні ЗІЛи, які має в автопарку частина. Як пояснює начальник караулу 8 ДПРЧ Віталій Бортош, автівка може вмістити шість тон води, окрім того, насос працює із швидкістю 60 літрів у секунду. Також у разі поломки тячівські пожежники можуть звертатися до угорців по допомогу – запчастинами. Всього ж у пожежної частини п'ять авто і наразі для роботи цього вистачає.

 

Окрім того, від угорських друзів отримали і бойовий гідроізоляційний одяг і взуття, а від чеських аж одинадцять комплектів касок. Як пояснює рятувальник, каски європейського зразка новіші за ті, який вони користувалися до цього, до того ж, краще захищають обличчя під час гасіння пожеж. Ще один подарунок від чехів – це гідравлічні ножиці із бензиновим мотором, які розрізають метал за секунди. Цей агрегат в роботі дуже допомагає, адже коли час іде на хвилини, швидкість – це чиєсь врятоване життя. До того, як в частині з'явилося таке обладнання, працювали з ручними ножицями, які в роботі значно повільніші.

 

Як відзначає заступник голови Тячівської ОТГ Тиберій Мийсарош, завдячуючи співпраці з містами-побратимами вдалося втілити в життя низку проектів, окрім того, відбувається обмін у частині навчання фахівців і дитячого оздоровлення. Приміром, цього року тячівські фахівці переймали досвід від колег із Словенії щодо організації сміттєпереробного заводу. Позаяк ця проблема є для громади дуже актуальною. Дітки з Тячівської ОТГ відпочивали в таборі на Київщині, а бучанські – на Тячівщині. Водночас угорці запросили до себе оздоровитися дітей із родин учасників АТО.

Окрім того, є ще одна дуже цікава традиція, яка пов'язана з побратимством – партнери називають одну з вулиць у своєму населеному пункті Тячівською, натомість в ОТГ одну з вулиць перейменовують за назвою міста-побратима. Як відзначає Тиберій Мийсарош, у громаді планують нарощувати таке транскордонне співробітництво, позаяк воно приносить хороші результати

Зі слів Тиберія Мийсароша, у Тячівській ОТГ мають намір й надалі збільшувати число транскордонних друзів, тому що вигода від такого співробітництва для громади очевидна. А вже наступного року в Тячівській ОТГ хочуть провести музичний фест за участі міст-побратимів, на які запросять учасників з усіх 11 міст.

Лариса РОМАНЮК, Про Захід 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про Захід