У Баранинській ОТГ ухвалили Стратегію розвитку своєї громади

Опубліковано:

У середу, 20 листопада, консультанти Закарпатського РВ АМУ провели виїзну консультацію до Баранинської сільської ОТГ, яка кілька днів тому на сесії сільської ради ухвалила Стратегію розвитку на період до 2025 року.  Зустріч розпочалася з приємної події – заступник Баранинського сільського голови Сергій Когутич вручив консультанту з правових питань Закарпатського РВ АМУ Олегу Лукші  Подяку за плідну співпрацю та вагомий вклад за сприяння у розробці Стратегії розвитку Баранинської ОТГ. 

Сергій Когутич розповів, що робота над документом багатолітньої дії тривала майже 9 місяців. Він передбачє всебічний розвиток громади і доповнений детальним планом реалізації Стратагії  в 2019-2022 роках. 

Стратегія включає: коротку характеристику громади, головні чинники стратегічного вибору, стратегічні та операційні цілі. У розділі “Розвиток економічного потенціалу” заплановано створення індустріального парку в громаді, створення механізмів підтримки малого бізнесу та фермерства, підвищення інвестиційної привабливості, розвиток традиційних ремесел та промислів, розробка схеми планування території ОТГ та генеральні плани сіл, підвищення якості надання адміністративних послуг та інше. Стратегічна програма “Вирівнювання територіальних диспропорцій розвитку населених пунктів” передбачає покращення інфраструктури водозабезпечення та водовідведення, утилізація твердих побутових відходів, очищення русел річок та потічків.

Ухвалений депутатами документ передбачає розвиток транскордонного співробітництва та співпрацю з Ужгородом і суміжними громадами. Загалом в стратегії розвитку Баранинської ОТГ передбачений розвиток у всіх можливих напрямках. Це й розвиток туризму, створення власного бренду, проведення фестивалів та інших культурних заходів, покращення надання послуг в освітніх, медичних закладах та багато іншого.  Словом, розроблена стратегія – це чіткий план розвитку громади і після її прийняття залишається найскладніше – втілити напрацьовані ідеї в життя.

Коментар консультанта з правових питань Закарпатського РВ АМУ Олега Лукші:Увалена днями сесією сільської ради Стратегія розвитку Баранинської ОТГ до 2025 року вигідно вирізняється від подібних розробок кількома рисами.

В обговоренні її напрацювань брали активну участь як посадовці профільних підрозділів сільської ради, так і активні мешканці та старости сіл і, звісно, керівництво та депутати сільської ради, експерти Закарпатського РВ АМУ. Стратегія має План її реалізації на перший 3-ох річний етап її виконання у формі набору уніфікованих карток потенційних проектів. Старости сіл Ярок – Неля Мателешко і Великі Лази – Алла Славич, прослухали впродовж 5-ох місяців цикл з 5-ох тренінгів по розробленню і написанню проектів місцевого розвитку в рамках проекту Агентства місцевого розвитку “Європоліс” за партнерської участі Закарпатського РВ АМУ. Громада та її керівництво налаштовані мати Стратегію в якості головного управлінського документа при всіх інших видах планування, включаючи: цільові програми, річні бюджети, багаторічні плани капітальних вкладень, програми соціально-економічного розвитку, інвестиційні та інноваційні програми тощо. Якщо всі ці наміри і підходи будуть витримані, то Стратегія буде успішно виконуватись. Побажаймо громаді  і сільській раді успіхів!

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід