Наглядова рада детально розглянула проблемні майнові питання, що потребують нагального вирішення

Опубліковано:

У вівторок, 13 листопада, у депутатській залі облради відбулося чергове засідання Наглядової ради Комунальної установи “Управління спільною власністю територіальних громад” Закарпатської обласної ради під головуванням Мікловша Товта.

У дискусіях з різних питань участь також взяли виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто, заступник очільника облради Петро Грицик, голова постійної комісії з питань бюджету Василь Кошеля, голова комісії з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту Віктор Русин, члени Наглядової ради, депутати облради, керівник Управління спільної власності Закарпатської обласної ради Юлія Малик, керівники підрозділів виконавчого апарату облради та ОДА.

Найперше присутні детально розглянули проблемні питання щодо об'єкту незавершеного будівництва – корпусу №1 обласного спеціалізованого дитячого пульмонологічного санаторію “Малятко”, що у с. Оноківці на Ужгородщині, а також – про гуртожиток (корпус Б) Ужгородського коледжу культури і мистецтв Закарпатської області; та нежитлову будівлю в м. Ужгород, вул. Грибоєдова, 20 б.

За словами Юлії Малик, до очолюваного нею Управління звернулася головний лікар обласного спеціалізованого дитячого пульмонологічного санаторію “Малятко” із проханням посприяти у вирішенні однією із нагальних потреб закладу, а саме – забезпечити завершення будівництва та введення в експлуатацію в 2019 році санаторного корпусу №1.

Присутніх інформовано, що Закарпатською обласною радо у лютому п.р. прийнято рішення про передачу об'єкта незавершеного будівництва, відповідно до якого надано згоду на передачу з балансу Управління капбудівництва ОДА на баланс обласної ради об'єкта незавершеного будівництва – “Корпус №1 санаторію “Малятко”, с. Оноківці, Ужгородського району – реконструкція” – для подальшого проведення робіт із реконструкції, а також визначено обласну раду замовником будівельних робіт на зазначеному об'єкті.

– Документально підтвердженої інформації щодо виконання цього рішення обласної ради, обсягів фінансування необхідних для завершення робіт із реконструкції та джерел їх надходження досі не має, – наголосила Юлія Леонідівна.

З цього приводу висловилися Петро Грицик, Віктор Русин, Василь Кошеля, головний бухгалтер виконавчого апарату Андрея Голіцина, представники УКБ ОДА та головний лікар дитячої оздоровниці Галина Мороз. Прозвучали дві слушні пропозиції, одна – про передачу всього комплексу “Малятко” на баланс управління спільною власністю Закарпатської облради, інша – юридично завершити процедуру передачі незавершеного корпусу санаторію №1 теж на баланс згаданого управління. Втім, присутні дійшли висновку, що це питання потребує більш детального вивчення, позаяк по забудовнику відкрито кримінальне провадження, і на сьогодні ніхто не уповноважений проводити нові тендерні процедури, відповідно – виділяти необхідні кошти  для завершення реконструкції об'єкту.

Далі присутні розглянули питання щодо нежитлової будівлі аптеки у с. Турʼя Ремети Перечинського району. За словами Юлії Малик, надійшло звернення від Перечинської РДА та Тур'я-Реметівської дитячої музичної школи відділу культури Перечинської РДА, в якому вказується на необхідність отримання зазначеної будівлі в оренду або оперативне управління для розташування зазначеної музичної школи.

Щодо об'єкту незавершеного будівництва, що розташований у м.Мукачеве на вул.Коменського, то із листів Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА вбачається, що рішення  облради від 24.04.2009 про передачу зазначеного об'єкту незавершеного будівництва у власність територіальної громади м. Мукачева за умови збереження профілю об'єкта не виконано, а сам об'єкт перебуває в незадовільному (аварійному) стані і несе загрозу для членів суспільства. Закарпатським обласним ліцеєм з посиленою військовою-фізичною підготовкою в освітньому процесі не використовується і у подальшому такої потреби у цьому не має. Тому вноситься пропозиція передати зазначений об'єкт нерухомості з балансу Закарпатського обласного ліцею з посиленою військовою-фізичною підготовкою на баланс Управління спільною власністю Закарпатської обласної ради.

         Крім того, є звернення від благодійної організації “Доторкнись життя”, в якому проситься передати їм цей об'єкт в довгострокову оренду разом із земельною ділянкою для здійснення різного роду реабілітаційних та спортивних заходів.

Наглядовою радою також розглянуто питання про аптечний склад, що розташований в обласному центрі на вул.Фогорашія. Присутніх поінформовано, що надійшло звернення військової частини А1778 м.Ужгород з проханням передати зазначену будівлю для реконструкції для проживання офіцерів, військовослужбовців за контрактом та членів їх сімей.

Крім того, є звернення Ужгородської міської ради щодо численних скарг від мешканців міста щодо неналежного стану зазначеної будівлі.

Далі присутні детально вивчали питання про намір отримати в оренду окремі приміщення. Зокрема, Рахункова палата просить одержати в оренду за 1 грн. на рік окрему будівлю, яка належать до комунальної власності області; ЗОДЮСШ просить в оренду на 49 років вбудовані приміщення першого поверху ПАДІЮНу, площею 847,7 кв.м.; ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області просить в оренду будівлю насіннєвої інспекції, площею 163,10 кв.м, що в м. Іршава на вулиця Федорова.

Ще присутні розглянули питання забезпечення ефективного та цільового використання приміщень в адмінбудівлі на площі Народній, 4 та планові обсяги витрат на її утримання в 2019 році.

Планова сума, яка підлягає відшкодуванню ОДА та її структурними підрозділами Управлінню спільної власності облради за витрати на утримання майна становить 160 тис гривень щомісячно (річна сума  становить 1,9 млн грн), однак їх кошторисних призначень не вистачає для покриття даної суми.

Тож, аби не допустити надлишкових втрат обласного бюджету та виникнення позабюджетної кредиторської заборгованості у ОДА та її структурних підрозділів, є необхідність в забезпеченні невідкладної оптимізації поточних витрат на утримання адмінбудівель, запровадження заходів економії, оптимізації та підвищення рівня ефективності використання орендарями займаних ними площ, а також вивчення можливостей збільшення обсягів надходжень від орендної плати.

Насамкінець розглянуто питання про формування єдиного переліку об'єктів нерухомого майна, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та про стан звітності балансоутримувачів – комунальних підприємств, установ, закладів щодо оренди.

– Уважно вислухавши та розглянувши всі питання, на сьогодні маємо об'єктивну картину щодо стану майна комунальної власності області та розуміння основних проблемних питань, їх поетапного вирішення на користь територіальних громад та мешканців Закарпаття, – резюмував голова Наглядової ради Міклош Товт, додавши: – докладатимемо максимум зусиль, аби управління спільної власності облради наповнювало обласний бюджет реальними коштами.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід