Експериментальні ділянки чи незаконні роботи – що коїться на набережній? (Фото)

Опубліковано:

Вчора, 8-го листопада, ввечері в Ужгородській міській раді відбулася чергова зустріч активістів руху SaveNabka з представниками влади, підрядної організації “КБК” та правоохоронцями. Ініціював проведення такої зустрічі саме керівник Ужгородського відділу поліції Віталій Мацола, котрий пояснив, що наразі його підлеглі не розуміють, як вони мають діяти на викликах, тобто, законні роботи наразі тривають на набережній Незалежності чи ні.

Суперечки навколо ремонту набережної з новою силою спалахнули два дні тому, коли на початку пішохідної доріжки біля Лінгвістичної гімназії працівники підрядної організації зняли ФЕМ-плитку, демонтували кам'яні бордюри і почали вистеляти нову гранітну плитку з такими же бордюрами. Активісти стверджують, що на початок цих робіт не має дозволів і підстав, адже за попередніми домовленостями будь-які роботи на пішохідній частині набережної повинні були початися лише після того, як у проект будуть внесені зміни, а сам проект розгляне містобудівна рада та консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській ОДА. Зміненого проекту активісти не бачили, на радах його теж не розглядали, але роботи на набережній чомусь тривають.

Під час вчорашньої зустрічі мер Ужгорода Богдан Андріїв зауважив, що всі вимоги активістів щодо проїжджої частини були підрядником виконані. Наразі ремонт  цієї частини набережної практично завершений, залишилося лише нанести розмітку. Днями з архітекторами міста була проведена зустріч-консультація стосовно вигляду ліхтарів, лавиць та сміттєвих урн, які встановлять на набережній. Міська рада продовжує консультації і готова дослухатися до усіх пропозицій, заявив Богдан Андріїв. Щодо покриття на пішохідній частині, то наразі на набережній Незалежності проводять експеримент: одну ділянку площею 30 кв. м. викладуть новою плиткою з такими же бордюрами, іншу залишать зі старими бордюрами, але викладуть тією же гранітною плиткою. “Хай мешканці міста побачать результати і дадуть свою оцінку. Щодо  інформації, яку розповсюдили деякі сайти, то кам'яні бордюри ніхто не крав і не вивозив у невідомому напрямку. Всі вони зберігаються тут же, біля колишньої будівлі “Укртелекому”, – сказав мер.

На запитання, чому ж розпочали ці роботи, якщо було домовлено, що новий проект має пройти погодження на містобудівній раді та консультативній раді з питань охорони культурної спадщини керівник фірми “КБК” Ігор Петрик зазначив, що виконані дві ділянки якраз і мають бути тим демонстраційним матеріалом, який покажуть містобудівній раді. Колишній головний архітектор міста Петро Сарваш на це зауважив, що є певні процедури, і нинішні роботи їх порушують, а демонстраційні матеріали, мовляв, роблять зовсім не так. На це нинішній головний архітектор міста Олег Боршовський запевнив, що якщо активісти нададуть пропозиції щодо матеріалу, який би вони хотіли бачити в якості покриття пішохідної частини набережної, то можна буде викласти ще одну демонстраційну ділянку і порівняти. Обидва архітектори зійшлися на тому, що розглянуть інші варіанти покриття, зокрема Петро Сарваш має вже сьогодні принести Олегу Боршовському підбірку світлин тротуарів в історичній частині Праги. Однак пошуки варіантів покриття так і не дали відповіді на основне питання: можна проводити на набережній якісь роботи, чи ні. Дискусії тривали півтори години, але результату не дали. Кожен пішов із зустрічі зі своїми переконаннями, а керівник ужгородської поліції так і не отримав відповіді на те, що мусять робити його підлеглі, коли їх знову викличуть на набережну Незалежності.

“Про Захід”

Про Захід