В Ужгороді провели осінню дитячу школу «Мистецтво в природоохоронній освіті»

Опубліковано:

Мистецтво, як  метод навчання – саме це хотіли довести фахівці ГО “ЕКОСФЕРА” під час осінньої дитячої школи “Мистецтво в природоохоронній освіті”, яка відбулася з 29 жовтня по 2 листопада в Ужгороді у приміщенні Закарпатської обласної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка.

Протягом п'яти днів діти створювали мультфільми з пластиліну на природоохоронну тематику. Учасники працювали в групах  і створили три мультфільми під назвами: “Історія однієї річки”, “Одного разу восени..”, “Врятувати планету”. Це короткі історії, які розповідають про проблеми довкілля, їх причини і наслідки. А також пропонують вихід із ситуації. Милі, по-дитячому щирі оптимістичні мультфільми, які залишають слід в душі не тільки авторів, але і глядачів.

Тренери вчили дітей не тільки створювати пластилінових героїв, “оживляти” їх, писати сценарії та тексти до мультфільму і фотографувати. У такий спосіб, через мистецтво, вони вчили їх берегти довкілля і ставитися з повагою до всього живого. Цей інноваційний підхід до навчання, на думку організаторів, дає більше розуміння про довкілля та проблеми людства, вчить думати, критично мислити.  

Така школа проводиться вперше. Учасниками стали 15 дітей віком від 8 до 12 років. Усі вони отримали навички мультиплікації і можуть тепер розповісти іншим, яким складним, але цікавим є процес створення мультфільму. “Я думала раніше, що дійових осіб знімають відеокамерою, як відеоролик. А мультфільм насправді складається з безлічі фотографій” – каже учасниця школи Катя Варцаба.

“Своєю роботою ми хотіли показати, що діяльність людей отруює нашу планету і вона хворіє. Ми повинні скорочувати викиди парникових газів, інакше катастрофа неминуча” – розповідає учасник Микола Коваль.

“Круто, що в 21 столітті діти можуть робити серйозні речі своїми руками” – ділиться враженнями тренерка школи Владислава Мазур.

“Навчання повинно бути цікавим. Тому важливо поєднувати традиційні методи навчання, спрямовані на запам'ятовування великої кількості інформації, із завданнями, які передбачають пошук, розвиток критичного мислення, креативний підхід і творчість. І тоді діти будуть володіти не тільки фактами, але будуть уміти нестандартно мислити, думати не тільки творчо і критично, але й самостійно і практично” – вважає керівник проекту, експерт з природоохоронної освіти Катерина Станкевич-Коваль.

“Шкода, що школа закінчилася. В такій школі я вивчилася би кожен день” – зауважила учасниця Катя Мізіна.

Наступну сесію навчань з мультиплікації організатори планують провести влітку 2019 року, в рамках традиційного табору “ШКОЛА У ПРИРОДІ”.

 

Про Захід