Головний митник Закарпаття прокоментував реконструкцію місцевих пропускних пунктів

Опубліковано:

 

Взявши участь у програмі “Громадський контроль” на телеканалі М-студіо, Станіслав Балуєв, начальник Закарпатської митниці ДФС серед іншого розповів про машини на іноземних номерах, реконструкцію пунктів пропуску, надходження до обласного бюджету та кошти для дорожнього експерименту від митниці.
Наразі однією з актуальних та найбільш обговорюваних тем є реконструкція пунктів пропуску у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС. Ось декілька зауважень щодо цього процесу від начальника митниці.
– Насамперед згадаю, що реконструкція пунктів пропуску на Закарпатті планувалася ще до Євро-2012. Перші проектні роботи були зроблені в 2008-2010 роках, однак потім в державі змінили вектор фінансування, і більше приділили уваги пунктам пропуску на кордоні з Росією, Білоруссю та Польщею. Таким чином фінансування на реконструкцію пунктів пропуску в області було, так би мовити, перекрито. Відтак у 2016-му було виділено кошти ЄС на реконструкцію пунктів пропуску “Ужгород” та “Лужанка”, але доля цих коштів така, що контракт після 2016 року не був пролонгований європейською стороною, а у 2018 дію контракту зовсім припинено, – зазначає Станіслав Балуєв.
За словами начальника митниці, у тому, що не вдалося продовжити контракт багато хто звинувачує митників, проте митники добросовісно виконували свої зобов'язання щодо контрактів як з європейською комісією, так і підрядниками. Однак зараз усім зрозуміло, що продовжити без фінансування будівельні роботи неможливо.
Минулоріч все ж з'явився шанс, що ПП “Лужанка” та “Ужгород” буде реконструйовано – у Законі про Державний бюджет України на 2017 рік, в статті 11 була закладена така норма, що 10% від перевиконання індикативних показників формує спеціальний фонд ДФС України. Тож зараз, у 2018 році, з цього фонду, напрацьованого минулоріч, ДФС має змогу реконструювати ці пункти пропуску. Нещодавно на реконструкцію “Лужанки” виділено 60 млн грн, на “Ужгород” – 50 млн грн.
Керівник Закарпатської митниці зазначає, що наразі вдалося реанімувати реконструкцію пунктів пропуску і виділені кошти варто якомога швидше і правильно освоїти цьогоріч. Потім, вже у 2019-му, митниця знову планує просити решту коштів в уряду та керівництва ДФС для продовження робіт, але вчасно і у відповідний період – на початку весни, коли можна спокійно, правильно з точки зору будівельників продовжити реконструкцію. Таким чином, якщо задум вдасться, і все вийде, наступного року закарпатці побачать достойні умови для перетину громадянами кордону в цих пунктах пропуску.
Варто зазначити, що завдяки фінансуванню, яке отримала Закарпатська митниця ДФС, ведеться і ряд інших робіт в пунктах пропуску, зокрема, “Тиса” та “Ужгород”, а саме: будівництво стаціонарних скануючих установок, реконструкція естакади, проводиться будівництво майданчиків під вагові системи. Таким чином, незабаром на кордоні вже буде помітно певний результат. Детальніше на цю тему та інші теми дивіться на відео ТУТ.
ДФС у Закарпатськiй областi

Про Захід