“Прайм Сторі Пікчерс” розпочала зйомки українсько-швейцарського документального фільму про вузькоколійки

Опубліковано:

 

26 жовтня кінокомпанія “Прайм Сторі Пікчерс” почала зйомки повнометражного документального фільму про вузькоколійки України та Швейцарії. Головний герой кінокартини Олег Гудзеляк – студент-залізничник, юний амбітний активіст зі збереження вузькоколійок України. Олег багато подорожує вузькими коліями і вирішує присвятити свою діяльність збереженню цієї перлини культурно-промислової спадщини. Він подорожуватиме Боржавською, Вигодською, Поліською та Гайворонською вузькоколійками.

Під час подорожі Олег спілкуватиметься з машиністами, стрілочниками, працівниками станцій та депо. Вони поділяться захоплюючими історіями про свою віддану та наполегливу працю на вузькоколійках. Також Олег зупиниться на Ужгородській дитячій залізниці, де, власне, і закладають любов до залізниці майбутньому поколінню. У переписці з міжнародними ентузіастами залізничних шляхів Олег знайомиться з другим героєм картини Крістофом Бахманом (Christophe Bachmann).

Крістоф – швейцарський залізничник-реставратор, активіст залізничної дороги, який власним коштом відновив унікальний потяг 19-го століття. Олег запрошує Крістофа відвідати Вигодську вузькоколійку і пізнати красоти незайманих Карпат вузькоколійними маршрутами. Крістоф, у свою чергу, запросить Олега до французької частини Швейцарії, щоб поділитися досвідом успішного збереження і сталого розвитку високогірної залізниці. Такий міжнародний досвід принесе Олегові багато нових ідей та натхнень, завдяки яким він зможе продовжити свій труд по збереженню і вдосконаленню вузькоколійок України. Автор ідеї, режисер і співпродюсер фільму Олександр Недбаєв, генеральний продюсер Павло Сушко, співрежисер Олів'є Колер (Olivier Kohler), продюсер Філіпп Ч'ямпі (Philippe Ciampi, Nouvelle Vague Factory). Проект здійснюється за підтримки Українського культурного фонду, швейцарського громадського мовника RTS, Закарпатської та Івано-Франківської фільмкомісій. Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Про Захід