У 2018 році Держвиконавчою службою Закарпаття фактично стягнуто з боржників понад 142 мільйони гривень

Опубліковано:

Протягом дев'яти місяців 2018 року органами Державної виконавчої служби Закарпатської області фактично виконано 13577 виконавчих документів, що на 1529 більше, ніж за аналогічний період 2017 року, та фактично стягнуто 142,3 млн грн, що теж перевищує минулорічний показник на майже 7,7 млн грн. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА повідомив начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич.

“У поточному році держаними виконавцями Закарпатської області стягнуто в дохід Державного бюджету України 14,8 млн грн, що в два рази більше, ніж минулого року. Зауважу, що протягом дев'яти місяців поточного року на виконанні в територіальних органах Державної виконавчої служби перебувало 73834 виконавчі документи на загальну суму понад 3,125 млн грн. Станом на 1 жовтня фактична чисельність державних виконавців районних, міських відділів державної виконавчої служби області складає 108 осіб, тобто в середньому навантаження на одного державного виконавця складало 683 виконавчі документи”, – додав начальник відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Валерій Секерня.

За дев'ять місяців поточного року на реалізацію до Системи електронних торгів арештованим майном передано арештованого майна на суму майже 108,7 млн грн, а реалізовано на суму близько 21,7 млн грн. Порівнюючи показники роботи органів ДВС Закарпатської області з іншими регіонами України, що Закарпаття з 25 областей, враховуючи м. Київ, по кількості фактично виконаних виконавчих документів посідає 13 місце, а по фактично стягнутим сумам – 10 місце.

Торкнулися фахівці і питання заборгованості з виплати аліментів в області. Так, в органах ДВС Закарпатської області на виконанні перебувало 11502 виконавчі провадження з примусового виконання рішень судів про стягнення аліментів на утримання 13651 дитини. Серед боржників є такі, які не виплачують аліменти більше одного року.

“З початку дії першого пакету законів “Чужих дітей не буває” зменшилися суми виплат з державного бюджету допомоги на дітей, батьки яких відмовляються від сплати аліментів. Йдеться про ситуацію, коли боржник не сплачує аліменти на дітей, натомість держава за наявності відповідних довідок встановлює допомогу таким дітям. Порівнюючи ситуацію аналогічних періодів 2017 та 2018 років, то минулого року таку допомогу отримували 1117 дітей, цього року ця цифра зменшилася до 720 дітей. Відтак, зменшилася і сума виплат з держбюджету – з 3,8 млн грн до 2 млн грн. Це свідчить про те, що виконавці виявили боржників, які почали сплачувати належним чином кошти на утримання своїх дітей”, – розповів Євген Когутич.

Найбільш дієвим способом впливу на боржників аліментів представники ДВС назвали обмеження виїзду за кордон.

Щодо стану виконання рішень судів про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, то протягом січня-вересня 2018 року фактично стягнуто заборгованостей на суму майже 1,25 млн грн. Показово, що левову частку цих коштів (1,1 млн грн) було повернуто з початку роботи регіональних штабів, тобто в період з 02.04.2018 р. по 16.10.2018 р. Кількість підприємств-боржників з виплати заробітної плати у порівнянні з квітнем поточного року зменшилась з 14 до 11.

Про Захід