Відселення дитячої хірургії в Ужгороді: бути чи не бути

Опубліковано:





Сьогодні, 23 грудня, в Ужгороді обговорили ситуацію з відділенням дитячої хірургії в Ужгороді. Минулого року відділення закрили, а хворим дітям виділили пару ліжок у дорослій хірургії. Але пообіцяли перевести відділення у нове приміщення, однак до цього часу обіцянку так і не виконали.

За словами Сергій Гербут, завідувача відділення дитячої хірургії УМЦКЛ З 6-го вересня цього року відділення торакальної хірургії звільнило 4-ий поверх міської лікарні: “За наказом, які тільки торакальна хірургія перейшла на базу обласної лікарні, ми мали заселитися на їх місце. Це приміщення в хорошому стані, відремонтоване коштом області.

Зараз ми знаходимося у 2-х палатах. Крім того, це не тільки лікування, але ургентна амбулаторна допомога, яка у нас надається по суті в одному приміщенні. У нас є дітки різної вікової категорії, а кожний вік − це свої нюанси. Також маленькі діти мають перебувати на лікуванні з батьками. Наразі умов для перебування мами з дитиною у нас немає. Якщо дитина маленька вміщаються разом з мамою на одному ліжку”.
Наразі, за словами Сергія Гербута, четвертий місяць відділення на четвертому поверсі пустує. Для того, аби туди нарешті змогло заселилися відділення дитячої хірургії, має бути відповідний наказ управління відділу охорони здоров'я при міськраді. Але його немає. Медики не розуміють, що відбується. Припускають, що можливо у міської влади є якісь інші плани на це приміщення.

Є дві дитячі хірургії, але вони міжрайонні, обслуговують три райони. Доправити дитину може бути важко. Адже не завжди є транспорт, бензин тощо. “Ми могли, б маючи відділення, надавати допомогу знано швидше. Крім того, Ужгород − це університетське місто. Можна мати консультації спеціалістів тощо. До того ж, йде війна, до нас переїхало багато людей зі Сходу, ці діти також приходять до нас за допомогою. Також ніхто не застрахований від надзвичайних ситуацій, які пов'язані з війною на Сході”, відзначив Сергій Гербут.

Вільгельм Овваді, дитячий ортопед-травматолог: “Діти мають лікуватися в адекватних і спеціалізованих умовах. За цей рік через нас пройшло 200 дітей з ускладненими переломи. Діти не мають терпіти біль. Нормальні умови можна створити тільки у спеціалізованому відділені. Втім, незважаючи на незручності, ми надавали допомогу всім.
Також лікарі пояснили, чому немає можливостей створити дитяче відселення на базі міської дитячої лікарні. Створення відселення саме там − це дуже великі затрати, крім того, там немає ліфта, куди може зайти каталка, тільки стоячий, як у звичайних будинках”.


Про Захід