Адмінштрафи за порушенння законодавства з прикордонних питань: нововведення

Опубліковано:

 

Майже 3000  порушень законодавства з прикордонних питань зафіксували від початку року прикордонники  Мукачівського загону. У результаті чого до адмінвідповідальності було притягнено 2675 осіб та накладено штрафів на понад 3 мільйони гривень.

Варто зазначити, що більш ніж півроку тому Глава держави підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави”. В рамках нововведень було значно збільшено суми адміністративних штрафів, оскільки попередні  розміри штрафів не мали відчутного впливу та не стримували правопорушників від вчинення протиправних дій.

Відтак, згідно зі статтею 185-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вчинення злісної непокори прикордоннику донедавна передбачався максимальний штраф у розмірі 170 гривень. Відтепер відповідальність за цією статтею збільшена у десять разів. Крім того правопорушнику суд може обрати покарання у вигляді виправних  робіт на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Удвічі підвищено штраф за порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через нашу державу. Тепер за статтею 203 КУпАП штраф зріс до 3400 грн.

За незаконне перетинання  або спробу незаконного перетину державного кордону доведеться сплатити від 8,5 тисяч гривень до 13,6 тисяч гривень або ж отримати адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Варто також пам'ятати, що відповідно до Положення “Про прикордонний режим”, затверджене Постановою КМУ від 27 липня 1998 року N 1147 громадяни України, іноземці та особи без громадянства в'їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу, крім того, іноземці та особи без громадянства  повинні мати документи, які підтверджують законність їх перебування на території України. Вказані особи, зобов'язані пред'являти відповідні документи на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби.

Водії на вимогу прикордонників повинні зупиняти транспортні засоби, подавати для перевірки документи, що посвідчують особу водія і пасажирів та реєстраційний документ на транспортний засіб, а також дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів. На ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону, такі райони встановлені в межах  Рахівського, Тячівського, Виноградівського, Хустського, Берегівського районів Закарпатської області .

Авіаційні роботи, будь-яке будівництво, вирубка лісу, водокористування, геологічні, дорожні та інші дослідження в межах прикордонної смуги, а також гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні та інші роботи, пов'язані із зміною водного режиму прикордонних річок, озер та інших водойм, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з усіх видів парашутів проводяться після інформування посадових осіб Мукачівського прикордонного загону, у зоні відповідальності якого провадиться така діяльність.

     Інформування  здійснюється письмово не пізніше ніж за 24 години до початку провадження такої діяльності, зокрема за допомогою факсимільного зв'язку або електронної пошти із зазначенням початку і строку її провадження, прізвища, імені та по батькові осіб, які провадитимуть діяльність. Контактна інформація розміщена на офіційному сайті Держприкордонслужби за адресою: http://dpsu.gov.ua/ua/structure/zahidne-regionalne-upravlinnya/mukachivskiy-prikordonniy-zagin/ .

Адреса Мукачівського прикордонного загону:

89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Недецеї, 45

Телефон:  (03131) 2-25-21

Електронна адреса: [email protected]

Полювання у прикордонній смузі здійснюється з обов'язковим інформуванням розпорядником полювання або особисто мисливцем органів, або підрозділів Державної прикордонної служби, в межах відповідальності яких буде проводитися полювання, у передбаченому законодавством порядку.

У смузі місцевості між лінією державного кордону та лінією прикордонних інженерних споруд полювання забороняється, інформує прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

 

 

Про Захід